HERCEGOVAČKI KRŠ OKUPAN MEDITERANSKIM SUNCEM Najslađi je sir iz mešine, pa još kad ga pravi hedonista sa kamena…
Jedna šarena tezga na nedavno održanom Festivalu srpske trpeze, izdvojila se posebnim šarmom, jer je imala mnoštvo starinskih slatkiša koje sećaju na najranije detinjstvo možemo, a sve ih je ređe videti i po provincijskim svetkovinama i vašarima. Ipak, luše, licitarska srca, ušećerene jabuke jesu praznik za oči, ali jedna drugoj po ukusu sliče, a i viđamo ih na uličnim tezgama naših gradova. Krasne su i slasne, nema zbora. Velike konditorske korporacije su uzele svoj danak, nažalost. Produžih zato napred. Malo dalje, ukazao se pred očima štand sa izloženom srpskom narodnom nošnjom i tradicionalnim odevnim predmetima. Stao sam i bio zadivljen prizorom, detaljima tog vešto izvezenog zlatnog i srebrnog veza na košuljama i šajkačama. Kao vremeplovom, vratiše me u vremena davna. Eksponati ovih majstora svog zanata pobuđuju osećaj radosti, jer se radi o skoro iščezlom umeću – narodnoj radinosti. Znate, to je sve ono što su u stara vremena srpske bake, tetke i majke načinjavale svojim spretnim rukama za svoje najmilije. Od veza i hekleraja, preko pletenja i izrade pojaseva, pastirskih torbi, jeleka, nekom od ovih tehnika, pa sve do šivenja. I sva ova njihova mala remek-dela koja izrađuju pažljivo su rukama stvarana. Ništa mašinski.
Povratak u vremena davna
Nažalost, vlasnica ove radionice tradicionalnih odevnih predmeta, košulja, prsluka i drugih simbola nacionalnog identiteta nije bila trenutno prisutna, ali ljubazna prodavačica je u jednom dahu ispričala čime se bavi radnja za koju radi i šta proizvodi.
– Naime, Nonna handmade je proizvodnja kojom se vlasnica Ljiljana Milojević bavi iz hobija i ljubavi prema narodnoj odevnoj tradiciji. Žene koje šiju, tkaju i pletu ove očaravajuće komade narodne odeće su iz zlatiborskog kraja. Proizvodnja im se nalazi u srcu prestonice, na Vračaru, gde su tradiciji udahnuli savremena dizajnerska dostignuća, jer sarađuju sa najboljim studentima umetnosti i inženjerima tekstila – dodala je prodavačica.
Kako je istakla sagovornica Bizportala, ono što čini okosnicu njihove proizvodnje jesu tradicionalne košulje sa vezom, haljine, šajkače sa vezom, vunene čarape, pastirske torbe, jeleci, anterije i sve ono što je nekada bio deo svakodnevne garderobe naših sunarodnika, ali i drugi prateći odevni predmeti žitelja različitih delova Srbije. Osim toga, nasmejana prodavačica nam je rekla da je radionica za koju radi medijski prisutna i da su nedavno bili gost u televizijskoj emisiji Šarenica.
Unikatni proizvodi koje stvaraju prodaju se u njihovoj radionici, a neke od ovih odevnih predmeta moguće je pronaći i u lokalu 82, butik Dve moje zlatne ruke u Dizajn distriktu – Čumićevo Sokače i u Udruženju žena koje izrađuju tradicionalnu odeću.
Hedonista sa kamena i njegov očaravajući torotan
Na svojevrsnoj bogatoj gozbi srpske hrane, pića, odevnih predmeta i toplog domaćinskog gostoprimstva – Festivalu srpske trpeze bilo je mnogo lica, među kojima se izdvojilo nekoliko posebno zanimljivih ličnosti. Svoju istaknutost mogu da zahvale proizvodima koje izrađuju, a ne viđamo ih često. I tako, korak po korak, reč po reč, i kada je autor ovih redova došao skoro do poslednje tezge, naočit, kršan momak sa bradom, nagađam iz dinarskih krajeva, pobudio je moju pažnju. Stajao je nenametljivo iza štanda, u redu sa leve strane, na kome je bilo nekoliko autohtonih proizvoda jarkih boja i zanimljivih oblika.
Sirup od divljeg nara, crven k’o krv, nekakav namaz pesto sosu sličan, najlepše nijanse zelene i na drvenoj dasci mrvljena smesa. Zakleo bih se da je najskuplji parmezan iz Parme. Ima i pekmeza od šljiva i višanja. Ali, avaj. Kome je do slatkih đakonija pored ovakvog sira čiji zagonetni izgled pleni, a miris zavodi.
U razgovoru sa Ognjenom, saznajemo da sirup od nara nije sa crnogorskog ili hrvatskog primorja. Pesto je u stvari namaz od srijemuše (sremuša – šumskog luka), a sir koji je najviše zaokupirao moju pažnju ni slučajno nije italijanski ribanac iz Ređo Emilije. Sve su to autohtoni gastronomski specijaliteti nastali iz ljubavi hercegovačkog krša i mediteranskog sunca. Ništa bajnije, ukusnije i mirisnije od ovog polusuvog sira jedinstvene mešavine mirisa i ukusa nisam skorije okusio. Aroma i osoljenost baš po meri. Svega dovoljno, a ničega previše. Topi se u ustima. Kako sam kaže ovaj čuvar hercegovačkog gastronomskog nasleđa, na društevenim mrežama poznatiji kao hedonista sa kamena, radnja je u fazi registracije pa darove prirode koje pravi uglavnom prodaje i promoviše po manifestacijama poput ove.
Bejah u pravu, pomislih, za krajeve iz kojih potiče. Okolina Gacka je u pitanju. No, vratimo se ovom mladom Hercegovcu i njegovom siru koji je zapao za oko i drugim posetiocima festivala.
– Sve što proizvodim je izvorno hercegovačko. Sir i kajmak iz mješine, hercegovački sir u ulju, sirup od divljeg nara, jabukovo sirće, namaz od srijemuše… Mesto radnje gde nastaju svi ovi jedinstveni ukusni specijaliteti je selo Izdori, nedaleko od Gacka – ponosno ističe i dodaje da se nesvakidašnji sir zove torotan. Reč je o originalnom hercegovačkom proizvodu.
Ognjen objašnjava da nastanak ovog sira datira iz XIV veka. Priprema se u mešini, a osnova mu je kravlje mleko iz planinskih katuna. Sam postupak pravljenja teče tako što nakon sirenja, poluproizvod se slaže u suvu ovčiju kožu – “mješinu“ i pristiska se, kako bi se istisnuo vazduh iz nje. Zatim, sledi proces fermentacije – zrenja koji traje i do tri meseca, u zavisnosti od vremenskih prilika. Presudni su vlažnost i temperatura vazduha, odnosno, da li je kišan ili sušni period. Kada sazri, vadi se iz mešine i idealno bi bilo da se pakuje u vakum kese, kao što i on čini, jer onda ne mora da se smrzava da bi se održao u idealnom stanju. U pakovanju bez vazduha može da stoji i očuva svoj kvalitet do dve godine. Dakako, u frižideru.
Na samom kraju ove naše priče, po rečima hedoniste od Izdora, osim u njegovoj postojbini, ovaj sir prave u Crnoj Gori, pa čak i u Rumuniji. Možemo mu samo poželeti sreću u daljem radu i poslovni uspeh, koji mu je zagarantovan. Radujem se skoroj zvaničnoj prodaji preko firme, kada se završe sve neophodne formalno-pravne procedure oko registrovanja radnje.