SKUPA ŽURKA Za svadbu u Srbiji sada treba odvojiti i do 20.000 evra
Bubanja je dodao da epidemija koronavirusa nije toliko uticala na promenu nekih običaja, ponašanja i samog organizovanja svadbe, ali jeste na cenu.
– Danas je svadba mnogo skuplja, nego što je bila pre dve godine. Ako kažemo da prosečna svadba u Srbiji broji negde oko 200 gostiju i da je za to pre dve godine bilo potrebno izdvojiti između 13. 000 i 15. 000 evra, danas takva svadba košta više od 20.000 evra. Broj svadbi koje se organizuju tokom jedne godine je nešto manji. Još prošle godine je uočen pad. Ove godine se nastavio taj trend pada broja događaja – rekao je Bubanja.
Istakao je da se beleži broj smanjenja proslava za 18 odsto na godišnjem nivou, ako se uporedi 2023. godina, sa 2018. i 2019. godinom, jer se kao reper ne mogu gledati 2020. zbog koronavirusa i 2022. kada je bio bum u organizaciji nakon kovida.
Kako je istakao, razloga je više.
– Jedan od ključnih razloga je zapravo ta cena gde mladenci misle da s obzirom na to da je sve poskupelo, boje se da li će kroz poklone zapravo moći da pokriju trošak svadbe. Naše iskustvo unazad par meseci i godinu dana možda pokazuje da taj strah nije opravdan, da zapravo se svadbe na kraju pokriju od tih poklona, jer su i gosti negde svesni da ono što se nosilo pre dve godine u kovertu, danas mora da bude više. Tako da svadbe se na kraju ipak pokriju. Možda ostane za neko lepo putovanje ili za opremanje nekog novog stana – rekao je on.
Kada se govori o rastu cena, kako je objasnio Bubanja za Tanjug, najviše su skočile cene zakupa u restoranima.
– Možda negde procentualno najviše restorani, odnosno tzv. ivent centri, gde se proslave organizuju, jer je to negde i najveća stavka u troškovima organizacije jedne svadbe. Restoran je 50 odsto, odnosno ivent centar, a sve ostalo je 50 odsto u ukupnoj ceni koštanja jedne svadbe. Tu je rast negde oko 35 odsto, pa možda i do 40 odsto u ceni tzv. stolice, kako se to popularno kaže – objašnjava on.
Pre svega, kako je rekao Bubanja, najviše cenu diktira hrana, jer je to poskupelo najviše u prethodnom periodu i dnevnice zaposlenih, odnosno plate zaposlenih.
– Prosečno, cene po čoveku u Srbiji u restoranu su bile od 25 do 28 evra, a u Beogradu od 32 do 35 evra. To što je bilo 35 evra, sada je 50 evra i više. Mislim da teško da se nađe ispod 40 evra u Beogradu, a cene idu i do 150 evra po gostu – rekao je Bubanja.
Kako je dodao, bend odnosno muzika je druga stvar koja diktira cenu troškova posle restorana.
– Neki bendovi recimo koji su koštali možda 2.000 evra, pre dve godine, sada koštaju 3.500 i 4.000 evra. Tu se beleži jedan solidan rast – rekao je on.
Za najnovije biznis vesti iz Srbije i sveta, pratite nas na našoj Instagram stranici.