„Kao da smo ugrožena vrsta…“ – Potražnja za konobarima u Srbiji ne prestaje
Postavlja se pitanje kakve im uslove rada nude poslodavci u inostranstvu, a kakve u Srbiji. Mladen Mladenović konobariše već 30 godina. Njegov ajncer je za to vreme prošao kroz beogradske, hrvatske, ali i nemačke i švajcarske restorane i kafiće. Prema njegovom iskustvu, ugostiteljstvo je danas narušeno.
– Nema nas, kao da smo ugrožena vrsta – rekao je Mladenović.
Iako su konobari među najtraženijim i najdeficitarnijim na tržištu, ugostiteljstvo se pretvara u sezonski posao. Sa otvaranjem prvih plaža, mladi konobari odlaze na primorje.
– Veliki broj naših kvalifikovanih ljudi iz ovog domena ode put primorja i to najčešće u Hrvatsku, Crnu Goru, ali i Sloveniju. Svesni smo svi da su tamo u tom periodu mnogo bolji uslovi i čista i veća zarada – rekao je Miloš Turinski iz Infostuda, piše Euronews.
Mladenović, međutim, smatra da je to velika greška.
– Rade tamo 12 sati, imaju tu neku platu od 1.200, 1.300 evra. Ako radiš ovde 12 sati, kod nas, u ovako lepim restoranima, kod svojih ljudi i kod svoje kuće, isto možeš da zaradiš toliko – rekao je Mladenović.
Statistika govori da u inostranstvu mogu da zarade i do 1.500 evra mesečno, dok im je u Srbiji prosečna zarada oko 65.000 dinara. Ipak u jednoj stvari vide spas.
– Tu zaradu oni mogu da dupliraju putem bakšiša. Tako da samim tim i znaju koje poslodavce i koje ugostiteljske objekte biraju, gde je dobar promet – rekao je Turinski.
Mladenović navodi da se u Americi i Engleskoj zna da je bakšiš 10 odsto.
– Ovde kod nas je samo proizvoljno, da li će da zaokruži, da li neće da zaokruži, da li će da ostavi ili neće – rekao je Mladenović.
Prema njegovim rečima, bakšiš još uvek nije utvrđen zakonom.
Mi se borimo za to da to bude neki procenat, da iskalkulišemo taj neki procenat da bude bakšiš obavezan – kaže Mladenović.
Dok u Udruženju hotelijera i ugostitelja Srbije proceniju da im nedostaje oko 20.000 radnika, na birou rada ovog maja poslodavci su oglasili 112 mesta za konobare.
Za najnovije biznis vesti iz Srbije i sveta, pratite nas na našoj Instagram stranici.
- Tagovi
- konobar
- posao
- zaposlenje
Bakšiš treba da bude 0%. Nešto nisam primetio da konobari kada uđu npr u pekaru ostavljaju bakšiš prodavačici.
S druge strane to koriste gazde i na taj način im smanjuju platu i to baš kao što reče ovaj gospodin: imaš platu 65.000 i možeš da zaradiš još toliko na bakšiš. Dakle gazde vlasnici uvostiteljskih objekata stimulišu crnu ekonomiju podrazumevajući neki „bakšiš“. Ne gospodo, dajte PLATU a da li će neko imati bakšiš ili ne to je njegovo. A to što reče da se na primorju zaradi 1500 eura i da sa bašišem to može i ovde nike baš tačno jer on tamo ima platu 1500 eura i opet plus bakšiš