ZAR SU I OVO POČELI DA NAPLAĆUJU U komšiluku se ljudi neprijatno iznenade kada dobiju račun
U nekim ugostiteljskim objektima kad naručite čaj, odmah vam je uračunat i med, ali gde med nije uračunat dodatno se naplaćuje 50 centi, što potrošači ne pozdravljaju, piše hrvatski Dnevnik.
– To je preskupo. Oprostite, radije šećer onda ili bez meda i šećera – kaže Josip iz Osijeka.
– Ekstra se naplaćuje? Nikako ne bi smelo. To je kao da čovek traži čašu vode. Onda bi trebalo naplatiti i šećer, kašičicu koju stavljaju u vodu, a to je već sve stavljeno u cenu – smatra Manuel iz Zagreba.
– Za hrvatske prilike čini se previsoko – kaže Suzana, dok Ljiljana iz Podgore dodaje: “Hvala Bogu da je previše, ne znam za vas, za mene penzionerku je Bože sačuvaj”. “Ako već moraju naplatiti, onda bi bilo fer da malo smanje tu cenu”, smatra Ana iz Varaždina.
Retki su oni koji med uopšte ne naplaćuju.
– Imamo praksu da ne naplaćujemo med. S obzirom na to da je za dosta naših stalnih gostiju više prijateljski kafić, naša je praksa da ne naplaćujemo med. Dosta gostiju pije ga i uz kafu – kaže konobar iz Osijeka Stjepan Crnić.
– Ne naplaćujemo ga, ali nije loša ideja. Šalim se, mislim da bi to trebalo biti kao i šećer, besplatno, i limun sastavni deo čaja – smatra vlasnica ugostiteljskog objekta iz Podgore Magda Kržanić.
Nabavna cena kesice ugostiteljskog meda iznosi šest centi, a neki ga prodaju 10 puta skuplje. “Taj dodatni med, to je procena ugostitelja”, kazao je Šestić za Dnevnik.hr.
Po tome ispada da je med u ugostiteljskim objektima čak sedam puta skuplji od teglice meda.
– Od jednog kilograma meda, koji je sedam evra, dobijete 80 malih pakovanja. Morate platiti poklopac, teglicu, analizu… Imate do dva evra troška. Postoji nekakav inspektorat, službe koje će nadzirati i kontrolirati te cene – kaže predsednik pčelarskog udruženja Pčela iz Osijeka Slavko Stojanović.
Za najnovije biznis vesti iz Srbije i sveta, pratite nas na našoj Instagram stranici.