PREDNOSTI I MANE KONZUMACIJE RIBE Neke vrste su zdravije od drugih, a ima i onih koje su otrovne u većim količinama
Nije tajna da je riba dobra za naše zdravlje. Ne samo da je puna proteina i sa malo zasićenih masti, već je i bogata omega-3 masnim kiselinama, koje mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Ali neke vrste ribe su zdravije od drugih, a neke su čak i opasne ako se jedu u većim količinama.
Prednosti konzumiranja ribe
Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama, vitaminom D i selenom. Osim što štiti srce, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i triglicerida, poboljšava funkciju zdravih krvnih sudova, pomaže u prenatalnom i postnatalnom neurološkom razvoju, smanjuje upale. Iako možete dobiti omega-3 masne kiseline kroz dodatke ribljeg ulja, laneno seme, orašaste plodove ili drugu hranu, riba je i dalje najbolji izvor.
Pržena u dubokom ulju gubi svoja zdrava svojstva
-Istorijski gledano, riba je oduvek bila deo ishrane stogodišnjaka u priobalnim područjima. Zanimljivo je da ljudi u ovim regionima uz more jedu uglavnom biljnu hranu, sa malim količinama životinjskih proteina, uključujući ribu – kaže nutricionista i dijetetičar, dr Felisija Stoler i naglašava da ono što je važno za zdravlje je i način pripreme ribe. Kada se prži u dubokom ulju, gubi svoju zdravstvenu vrednost. Najbolje je konzumirati kuvanu ili pečenu ribu, a smrznuta je podjednako dobra kao i sveža, ističe dr Stoler za PureVov.
Neke od najzdravijih riba za jelo su divlji losos, sardine, haringa, pastrmka, skuša, inćuni i bakalar. Stručnjaci preporučuju da je optimalno da se pojede oko 300 grama ribe ili morskih plodova nedeljno.
Neke vrste treba jesti umereno
Tragovi žive nalaze se u svim vrstama riba i školjki. Iako u malim količinama neće uticati na vaše zdravlje, u većim je toksičan. Prema američkoj agenciji za zaštitu životne sredine, izloženost metil-živi povezana je sa zakasnelim neurološkim razvojem, gubitkom perifernog vida, nedostatkom pokretljivosti ili koordinacije, oštećenjem govora i slabošću mišića.
Trudnice koje konzumiraju metil živu mogu izložiti svoju bebu problemima nervnog sistema i neurološkim problemima.
U velikim količinama može da izazove trajno oštećenje mozga i nervnog sistema, upozorava Agencija za toksične supstance i Registar bolesti. Agencija za zaštitu životne sredine čak smatra da je metil-živa mogući kancerogen za ljude.
Iz ovih razloga treba izbegavati preteranu konzumaciju ribe sa visokim sadržajem žive, dok trudnice, dojilje i mala deca treba u potpunosti da ograniče njen unos. Neke od ovih vrsta su ajkula, sabljarka, kraljevska skuša i tuna.