KIVI JE NAJSLAĐI KAD SE GAJI U SRBIJI Nadomak Novog Sada rađa odlično i sad je bila i berba
Za svako pokretanje biznisa, potrebno je malo vere (možda i malo ludosti) a dokaz za to su porodice Žunji i Silak koji su pre deset godina počeli sa uzgojem kivija u Temerinu, nadomak Novog Sada. Danas mogu da se pohvale da su sa uspehom uzgojili to egzotično voće, za koje bi malo ko mogao da pretpostavi da može da ima oznaku „Mejd in Srbija“.
Prema rečima Betine Žunji, gazdarica plantaže kivija u Temerinu, ideja je potekla od njenog Jozefa Žunjija, koji je pre 25 godina pokušao da uzgaja kivi u svojoj bašti, ali tada još nije da uspe. Kasnije je video kako to rade uspešno u Mađarskoj, pa se porodica ozbiljnije posvetila poslu.
– Za kivi je potrebno dosta ulaganja i tek posle šest godina je moguće očekivati da rod uspe – kaže Betina za Bizportal.
Naša sagovornica kaže da uzgoj počeli na pola hektara, a vremenom su proširili plantažu koja sada ima 1,4 hektara. A ove godine su ostvarili i davno zacrtani cilj – da njihov kivi bude 100 odsto organski.
U čemu je tajna uspeha kivija na tlu Srbije? Betina kaže da je apsolutno ključno zalivanje biljke. Tek kada su razvili sistem za navodnjavanje, kivi je počeo solidno da rađa.
– Jedan deo parcele nije bio pod sistemom navodnjavanja i ništa nije rodilo, razlika se odmah videla – objašnjava Betina.
Ono što, sa druge strane, ne prija kiviju je, kaže ona, mraz koji se zadrži u rano proleće. Priseća se da su 2018. godine imali ogroman problem – zbog mraza je propala cela plantaža, a taman su uveli novi sistem za navodnjavanje. Tada su sve morali da počnu ispočetka.
Takođe, vetar može da napravi štetu na plantaži kivija, kao i grad, ali ipak ne toliko koliko može da uništi, primera radi, papriku, objašnjava sagovornica.
Inače, berbu kivija obavili su nedavno (sad mu je vreme), pa mogu malo da odmore i posvete se prodaji ove čuvene vitaminske bombe. Dobra strana uzgoja kivija je i ta što, objašnjava Betina, cveta u maju, što garantuje da hladnoća neće odneti cvetove, što se, napominje, dešava sa kajsijom.
Sada, kada je berba završena, Betina kaže da žele da svoj organski proizvod što bolje plasiraju na tržište, posebno u Beogradu. Što da ga nabavljamo iz Kine, njegove zemlje porekla, kad dobro rađa i u Srbiji.
Zanimljivo je, rekla nam je Betina Žunji, da odlično podnosi hladnoću. Seća se da je jedne baš hladne zime temperatura išla do -25 stepeni Celzijusa, i stablu kivija nije bilo ništa.
Egzotična plantaža njene porodice je prva koja je registrovana u Upravi za trezor, i prvo je gazdinstvo koje to tropsko voće gaji po organskim principima, a svom brendu su dali ime „VojDžoj“, skraćeno od „vojvođanski“ i engelski reči za „užitak“.
Za najnovije biznis vesti iz Srbije i sveta, pratite nas na našoj Instagram stranici.