Božići iz Žablja imaju 60 tona prvoklasne paprike – Spremaju se da pokrenu proizvodnju svog ajvara
Gazdinstvo Ivane Božić nalazi se u Žablju, u srcu Vojvodine u Južnobačkom okrugu, na putu između Novog Sada i Zrenjanina. Božići žive u Žablju, ali su im njive u Čuruškom ataru. Na polovini imanja od 15 ha zemlje gaji povrće, a ostali usevi se seju zbog održavanja agrotehičkih mera i plodoreda.
– Suprug je mašinske struke, ali je 2010. započeo sopstveni biznis u poljoprivredi. Ja sam diplomirani ekonomista, srednju školu sam završila u Novom Sadu, fakultet u Beogradu. Imala sam posao u struci koji sam napustila zbog obima posla na njivi.
Božići sve rade zajedno i imaju želju da unaprede proizvodnju, prošire delatnost na preradu i stvore uslove da njihovi sinovi ostanu u svom selu.
Kao korisnik sredstava iz programa SCAP, Ivana je nedavno bila gost na konferenciji koju je organizovao Projekat konkurentna poljoprivreda Srbije SCAP i govorila je na panelu u sklopu konferencije.
– Uz pomoć projekta SCAP kupili smo novi traktor i još dve mašine. Nešto smo finansirali uz pomoć banke Intesa sa kojom imamo odličnu saradnju. Mora se na sve misliti, pa useve uvek osiguravamo u Dunav osiguranju, sa kojima takođe imamo odličnu saradnju dužu od 10 godina. Trudimo se da svake godine investiramo, učestvujemo na konkursima APV i UAP i koristimo sredstva za kupovinu novih mašina, kupovinu obradive zemlje, a sad nam je prioritet investiranje u gotov proizvod – domaći ajvar od naše domaće paprike zdravstveno bezbedne, proizvedene po najstrožijim standardima našeg agronoma – kaže Ivana.
Od početne proizvodnje lubenica u Žablju, proizvodnja se povećavala, pa su sadili i brokoli, kineski kupus, krastavce kornišone i bundeve tamburice.
– Sve je iziskivalo puno vremena i truda, pa sam ja, kada sam rodila drugo dete napustila posao i posvetila se kući , deci i pomagala suprugu. Tada samo shvatili da nam je potrebno više zemlje , ukoliko želimo da se bavimo samo povrtarstvom, jer se za ozbiljnu proizvodnju moraju ispoštoavti svi agrotehnički uslovi, a prvi od njih je plodored. Da bi smo to postigli, preselili smo proizvodnju u Čurug , na mesto gde je moj deda nekada imao salaš, mesto za koje kažu da ima najplodniju zemlju na Balkanu , možda i u Evropi. Krenuli smo u ozbiljnu proizvodnju povrća.
Najviše gaje papriku domaće sorte Dukat, na 3 ha, zatim lubenica na 1,5 ha, krastavac kornišon na 0,5 ha, brokoli na 2-3 ha…
– Ne sejemo svake godine iste useve, samo nam je paprika stalna. Angažovali smo zaštitara, išli na predavanja, savetovali se sa iskusnijim starijim kolegama i došli do vrhunskog prinosa paprike od 60 t po ha. Papriku preko otkupljivača plasiramo dalje u trgovinske lance i preko 85 % roda odlazi u prvu klasu. Ostatak prodajemo kao drugu klasu i odlazi u preradu. Plan nam je da ove godine započnemo sopstvenu preradu paprike u ajvar i ostale kisele salate od paprike i tako zaokružimo ceo proces. Lubenice i dinje proizvodimo onoliko koliko možemo na našoj tezgi u našem selu da prodamo
S obzirom na to da nam je plan da ove godine započnemo i preradu paprike, biće i sajt uskoro dostupan, a na društvenim mrežama je aktuelan instagram profil: PG BOŽIĆ – ivana.bozic.vugdalic
Podsetimo, pored vaših prijava za „Najdomaćina 2023“ žiri će koristiti i jasno definisane kriterijume da izdvoji 100 najboljih poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, od kojih će nakon toga izdvojiti 11 najboljih.
Projekat se organizuje uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije.
*Gazdinstvo: Domaćinstvo je u vlasništvu Ivane Božić
*Mesto: Žabalj – Čurug
*Naziv farme: PG „Ivana Božić“
*Delatnost: Povrtarstvo
*Dalja prerada: U planu
*Mreže: Ig PG BOŽIĆ – ivana.bozic.vugdalic
Za najnovije biznis vesti iz Srbije i sveta, pratite nas na našoj Instagram stranici