IVKOVIĆI OSTVARILI SAN U gradu planiraju, vikendom u Mirosaljcima ostvaruju svaku zamisao
Ivkovići iz Beograda su pre par godina iz hobija počeli da se bave poljoprivredom tako što su posadili malu parcelu jagoda u selu Mirosaljci kod Lazarevca. Čvrsto veruju u svoju misiju da sa decom grade svoju priču paralelno sa životom u gradu, pa su se i ove godine prijavili na konkurs za izbor Najdomaćina.
U selo idu uglavnom vikendom, pa su svoju porodicu nazvali vikend farmerima ili vikend seljacima, kako se i predstavljaju na društvenim mrežama. Sa ponosom ističu da u održavanju imanja i jagoda učestvuju četiri generacije porodice, od najmlađeg praunuka Đorđa i praunuke Jane koji imaju po 5 godina sve do prabake Lale koja ima 82 godine.
– Kako obično i bude kada čovek srcem i dušom uđe u neki posao, ostvarili smo odlične rezultate u postizanju kvaliteta svežih jagoda što su naši kupci u samom startu prepoznali i pohvalili. Svoje proizvode smo plasirali putem društvenih mreža i to dostavom na kućnu adresu potrošača. Za nas kao porodicu na prvom mestu pored kvaliteta jagoda bila je i zdravstvena ispravnost voća, pre svega odsustvo pesticida i teških metala. Izvršili smo veoma detaljna laboratorijska ispitivanja (poput onih koja vrše veliki trgovinski lanci ) gde se pokazalo da naše jagode nemaju nikakve nepoželjne ostatke. Po objavljivanju ovih rezultata naša prodaja je eksponencijalno porasla što nam je dalo vetar u leđa da se joj više trudimo i planiramo nove poslove – kaže Miloš Ivković.
Uvideli su veliki potencijal u preradi voća i to pre svega njihovih jagoda, ali su ponudu pored džema od jagoda proširili džemom od kajsije za koji voće nabavljaju od malih proizvođača), a tu su i džemovi od vinogradarske breskve, kruške viljamovke, šljive, smokve.
– Na zahtev naših mališana napravili smo i džem od šljive i čokolade sa 75% kakaoa koji je na nekim od bazara malih proizvođača gde smo nastupali prepoznat kao proizvod premium kvaliteta pa je vrlo brzo rasprodat ceo lager. Najlepši deo jeseni smo iskoristili da napravimo blagi i ljuti ajvar te smo tom prilikom na tradicionalni način preradili preko 1.700kg sveže paprike.
Ivkovići ozbiljno promišljaju svoju ponudu prerađevina od voća i povrća, pa su tržištu ponudili i neke neobične ukuse kao što je džem od luka, džem od bundeve zaslađen kokosom, džem od bundeve sa đumbirom kao i džem od mešanog voća koji sadrži jabuke kožare, kruške viljamovke i šargarepu. Osmelili su se da naprave i džem od mandarina pa su u Šumadiju uneli dašak Mediterana.
*Gazdinstvo se vodi na Miloša Ivkovića
*Mesto: Mirosaljci, opština Lazarevac
*Naziv farme: Gazdinstvo Ivković
*Delatnost: Voćarstvo
*Dalja prerada: Prerada voća i povrća
*Mreže: https://www.instagram.com/vikendfarmeri/; http://vikendfarmeri.weebly.com/
U toku prijave za „Najdomaćina 2024“
Najbolji poljoprivrednik Srbije biraće se i ove godine. Prijave za „Najdomaćina 2024“ počele su 1. marta, a trajaće sve do 30. septembra 2024.
Ukupan ovogodišnji nagradni fond iznosiće više od 9.000.000 dinara, od čega će 7.000.000 biti vrednost robnih nagrada- 50 tona veštačkog đubriva koje izlagačima na karavanima donira partner projekta Promist. Poljoprivredni karavan će ove godine obići više od 10 gradova širom Srbije.
Za najnovije biznis vesti iz Srbije i sveta, pratite nas na našoj Instagram stranici.