SVI VOLE DA IH JEDU, A KORU BACAJU Hranljivi deo ovog južnog voća možete upotrebiti u keksima i kolačima
Sledeći put kada pojedete bananu, možda bi trebalo da sačuvate koru i upotrebite je umesto da je bacite u smeće. Ovaj deo voća možete staviti u kolače i kekse koje jedete kako bi bili zdraviji i zasitniji, prenosi Medical News Today.
Sitiji su bili oni koji su jeli kolače napravljene s brašnom kore banane
Prema studiji koju je objavio ACS Food Science & Technology, istraživači su pretvorili kore od banane u brašno, koje su zatim dodali u testo za kolače. Utvrđeno je da su keksi napravljeni od brašna od kore banane više zasitili one koji su ih jeli, od onih koji su konzumirali kekse od pšeničnog brašna. Pored toga, kolačići su bili zdraviji jer brašno od kore banane sadrži vlakna, magnezijum, kalijum i antioksidativna jedinjenja.
Četvrta hrana po poplarnosti, odmah iza pirinča, pšenice i kukuruza
Banane su četvrta kultura hrane koja se konzumira posle pirinča, pšenice i kukuruza. Kora čini skoro 35 odsto težine ovog voća, a najčešće završi u smeću ili kompostu. Međutim, kore od banane sadrže velike količine organskih jedinjenja, a njihovo razlaganje na deponijama je značajan izvor snažnih gasova staklene bašte kao što je metan.
-Često previđamo moć kore voća i povrća. Kora banane sadrži vlakna koja nam pomažu da ostanemo siti. Sadrži i mnogo kalijuma, koji je važan za zdravlje srca i nervnu funkciju – prokomentarisala je za Eat This, dijetetičarka Amanda Sauseda.
Ako je ne želite u kolačima, od kore možete napraviti domaće đubrivo
Ako ne volite brašno od kore banane, od nje uvek možete da napravite domaće đubrivo koje će koristiti vašim biljkama.
Kako koristiti kore od banane za pečenje kolača?
Prvo operite i očistite kore od banane. Zatim ih blanširajte, osušite i sameljite u brašno.
-Ako imate recept koji volite baš takav kakav jeste, nemojte se osećati pod pritiskom da ga učinite zdravijim dodavanjem kore od banane. Ponekad vam to neće uspeti – savetuje Sauseda.