NAJBOLJE OD PRIRODE Med i njegova blagotvorna dejstva na organizam
Sigurno znate da med može pomoći u smirivanju upale grla, ali ovaj neverovatan proizvod ima mnoge druge neverovatne prednosti kojih možda niste svesni.
Pomaže kod upalnih stanja
Medicinska sestra Liza Endruz kaže da med ima antiinflamatorna svojstva. Prema studiji časopisa International Journal of Research and Review, proizilazi da prirodni med koji je neobrađen i nefiltriran, smanjuje dismenoreju (bolnu menstruaciju) i nivoe prostaglandina, potvrđujući njegove antiinflamatorne prednosti.
Med ublažava kašalj i njegovu jačinu
-Konzumiranje meda takođe može pomoći u smanjenju simptoma infekcija gornjih disajnih puteva, uključujući učestalost kašlja i jačinu kašlja – dodaje Endruz.
Prema istraživanjima klinike Mejo, studije govore da med deluje jednako dobro, ako ne i bolje, od popularnih lekova protiv kašlja koji sadrže dekstrometorfan. Zapamtite da med ne treba davati deci mlađoj od godinu dana.
Ublažavanje simptoma nekih gastrointestinalnih stanja
Dijetetičarka i nutricionista Loren O’Konor rekla je za Eat This da konzumiranje meda može pomoći u ublažavanju simptoma nekih gastrointestinalnih problema, kao što su dijareja, zatvor i čirevi. Klinika Mejo to potvrđuje, pozivajući se na dokaze koji sugerišu da bi to čak moglo pomoći kod smanjenja anksioznosti.
Odbrana od slobodnih radikala
Možda ste čuli da određeni proizvodi mogu zaštititi od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima, uključujući med.
-Slobodni radikali su atomi ili molekuli koji mogu da oštete ćelije vašeg tela, a med, zbog svojih antioksidativnih prednosti, štiti telo od tog oštećenja – kaže dijetetičarka Heder Saks.
Štiti od srčanih oboljenja
Dodajte malo meda u svoj jogurt, ovsene pahuljice ili smoothie da biste iskoristili njegove antioksidativne prednosti za kardiovaskularni sistem.
-Samo se pobrinite da dobijete visokokvalitetan, minimalno obrađen med. Antioksidansi štite ćelije od oštećenja slobodnih radikala i sprečavaju niz bolesti, uključujući srčana oboljenja – naglasila je dijetetičarka Brena Vuds.
Ko treba da izbegava med?
Med može biti štetan za zube jer šećer može povećati rizik od karijesa i bolesti desni.
Pored toga, može biti problematično za osobe sa masnom jetrom jer sadrži fruktozu.
Fruktoza se metaboliše drugačije od drugih izvora energije. Metaboliše se u jetri, što može biti problematično za osobe sa masnom jetrom. Ljudima sa masnom jetrom se obično savetuje da izbegavaju alkohol i ograniče unos fruktoze iz tog razloga, kažu stručnjaci.
Na kraju, med neće ublažiti simptome alergije. Ovo je mit.
-Jedenje meda ne pomaže kod alergija jer polen koji pčele obično sakupljaju sa cveća nije tako jak i ne pokreće imuni sistem kao polen drveća, trave i korova, što izaziva klasične simptome sezonskih alergija – kaže alergolog Lakija Rajt.
Štaviše, med zapravo može imati suprotan efekat.
-U nekim slučajevima, konzumacija meda može doprineti alergijskim simptomima jer za visoko osetljive ljude, unos polena, čak i u malim količinama, može da izazove lokalne simptome kao što je svrab u ustima – istakla je dr Rajt.
- Tagovi
- anksioznost
- Antioksidanti
- Brena Vuds
- Dekstrometorfan
- Dijareja
- Dijetetičarka
- Dismenoreja
- Eat This
- Fruktoza
- Heder Saks
- International Journal od Research and Review
- istraživanja
- Kašalj
- Klinika Mejo
- Lakija Rajt
- Liza Endruz
- Loren O'Konor
- MED
- Nutricionista
- Prevencija
- Prostaglandin
- Slobodni radikali
- Srčana oboljenja
- studija
- Zatvor
- zdravlje