PUNA SU PROTEINA I MINERALA Ide Uskrs -A mi vam otkrivamo prednosti i mane konzumiranja jaja
Uskrs je sve bliže, a to znači da ćemo ponovo uživati u jedenju jaja. Bez obzira na to kako volite da ih jedete, ona su pristupačna hrana koju vole i stari i mladi. Ali, da li su i koliko, jaja zdrava za nas?!
Prednosti
Stručnjak za fitnes Natali Komova ističe da su jaja izuzetno hranljiva namirnica. Sadrže proteine, zdrave masti, cink, selen, fosfor, kalcijum i vitamine A, B2, B12, B5, B6, D i E, odnosno sve što je važno za organizam.
Jaja smanjuju rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara povećanjem dobrog HDL holesterola. Nutrienti, kao što je vitamin E, pomažu u poboljšanju zdravlja očiju, holin jača zdravlje mozga, a proteini pomažu u oporavku mišića – objašnjava Komova.
Mnogi nutricionisti smatraju da su jaja jedna od najzdravijih namirnica jer sadrže gotovo sve vitamine i minerale potrebne ljudskom organizmu.
-Jaja imaju nizak odnos energije i hranljivih materija. To znači da vam pomažu da se zasitite. Kvalitet proteina u jajetu je bolji od onog u bifteku, dodala je dr Debora Li, napominjući da uprkos prethodnim zabrinutostima, jaja ne povećavaju značajno rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Mane
Međutim, ova fantastična hrana ima i neke nedostatke.
-Visoki holesterol u žumancetu može biti loš za vaše zdravlje. Konzumiranje nedovoljno kuvanih jaja može da izazove stomačne smetnje kao što su nadimanje, gasovi i salmonela. Jaja se moraju bezbedno čuvati i konzumirati. Nemojte jesti jaja sa slomljenom ljuskom ili nakon što im je istekao rok upotrebe. Sirova ili delimično kuvana jaja, takođe, treba izbegavati jer mogu da prenesu infekcije. Alergija na jaja je takođe česta kod beba i male dece. Zbog toga, jedenje jaja može izazvati ekcem, astmu i u teškim slučajevima anafilaksiju, koja je opasna po život – rekla je dr Li.
Ne postoji ograničenje koliko vam jaja treba ili koliko je dozvoljeno da pojedete dnevno, ali dobro je, kao i u svemu, biti umeren.
-Posebno bih savetovala trudnice da ih konzumiraju jer sadrže visok nivo omega-3 masnih kiselina i folne kiseline, koje su važne da se unose u organizam u toku trudnoće, posebno zbog razvoja mozga fetusa. Međutim, trudnice uvek moraju da jedu tvrdo kuvana jaja. S obzirom da je imuni sistem majke u trudnoći oslabljen, trudnice su podložnije infekcijama – istakla je ona.
I na kraju, jaja ne sadrže dijetalna vlakna pa se može desiti da izazovu zatvor. Postoji i za to rešenje. Jedite ih kao kajganu, sa spanaćem.