STRUČNJAK RAZBIJA NEDOUMICU Da li je zagorela hrana štetna po zdravlje
Neki tvrde da je konzumacija takve hrane izuzetno opasna po zdravlje, dok drugi ne vide problem.
U ishrani bi svakako trebalo izbegavati delove hrane koji su zagoreli, jer upućuju na prisutnost veće količine akrilamida, objasnila je predstavnica Evropske agencije za sigurnost hrane u Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu (HAPIH) dr Jasenka Petrić za Indeks.
Akrilamid je hemijski spoj koji se može formirati pri povišenim temperaturama u hrani bogatoj skrobom, pa je potencijalno štetan za zdravlje ako se duže konzumira.
Nastaje tokom duže termičke obrade na temperaturama iznad 120°C (na primer tokom prženja ili pečenja) iz prirodnih sastojaka hrane kao što su šećeri i aminokiseline.
Hrana u kojoj se akrilamid najčešće može naći su hleb, prženi krompir, čips, pahuljice, keks, krekeri, kafa i sl. Nemoguće ga je u potpunosti ukloniti iz termički obrađene hrane koja sadrži skrob, ali je moguće smanjiti njegovu količinu pažljivijom i raznovrsnijom termičkom obradom.
Da bismo unos akrilamida sveli na minimum, ne preporučuje se hranu da bogatu skrobom (krompir, različiti proizvodi od testa) pržite ili pečete posle trenutka kada postigne zlatnožutu boju.