Srbi su šampioni u spremanju ukusne hrane – ipak, znate li koje naše jelo je proglašeno za najgore?
Kada je srpska nacionalna kuhinja u pitanju, na većini top lista se dobro kotiramo, pogotovo na sajtu Taste Atlas, gde smo obavezno visoko pozicionirani. Međutim, taj isti sajt ima i odeljak koji se bavi najlošije ocenjenom hranom koja dolazi iz Srbije. I što se njih tiče, nije teško pogoditi ko je apsolutni pobednik u tom neslavnom rangu.
Na njihovoj top listi 14 najslabije ocenjenih jela koja se spremaju u našoj zemlji, ubedljivo prvo mesto zauzimaju – pihtije. Iako su, objektivno, pihtije nešto najlepše što je stvoreno za predjelo, one imaju ocenu 3 od mogućih 5.
– Pihtije su srpsko jelo koje se priprema od jeftinijih delova svinjetine, kao što je glava, kolenica ili zglob. Meso senajčešće kuva zajedno sa biberom, lukom, šargarepama i lovorovim listom, dok ne postane dovoljno mekano, tako da se odvaja od kosti. Sve zajedno se stavlja u činiju dok se ne ohladi i spremno je za jelo. Pihtije se služe kao predjelo, zajedno sa turšijom i čašicom rakije – glasi tačan opis pripreme pihtije na sajtu Taste Atlas.
Na jakom drugom mestu nalaze se, sa ocenom 3,1, rezanci s makom. Iako navode da poreklo ovog, u principu ukusnog i jednostavnog jela nije poznato, napominju da je veoma popularno u Srbiji, posebno u Vojvodini, ali da se u današnje vreme smatra, u slobodnom prevodu, „sirotinjskim“.
Kako lista teče, postaje sve zanimljivije, i stvarno je neverovatno da su neka od najomiljenijih, pa i najukusnijih srpskih jela koja se tu nalaze, neko može da kritikuje. Obratiti pažnju sa spisak, sve je bolje od boljeg – dakle poredak je sledeći, a naš komentar u zagradi:
3. Leskovačka kavurma (šta joj fali, aman?); 4. Popara (milina, brzo i ukusno!); 5. Duvan čvarci (to je zlato, ljudi!); 6. Riblji paprikaš (neverovatno!); 7. Srpska salata (nedopustivo!); Proja (Imaju li oni dušu?); 9. Lenja pita (Sramno!); 10. Makovnjača (Šok!); 11. Prebranac (kuku!); 12. Svadbarski kupus (ima li išta lepše?) 13. Čorbast pasulj (Gospode!) 14. Slatko od jagoda (kako, molim?).
Dakle, od samog spiska čoveku krene voda na usta, ali eto, tako glasi lista. Sad, šalu na stranu, sva ova jela imaju ocenu oko 3,9. Dakle, po mišljenju ljudi koji su glasali na sajtu (priznato je oko 2.500 glasova), to su manje popularna i manje ukusna jela iz Srbije. Što ne znači da su loša, daleko od toga.
Podsetimo, prvo mesto po sajtu Taste Atlas, a na osnovu glasova njihovih posetilaca, zauzima komplet lepinja, na drugom mestu je burek sa sirom, na trećem pirotska peglana kobasica, a tek na četvrtom sarma. O ukusima treba raspravljati – eto, da li biste pre uzeli komplet lepinju, ili svadbarski kupus sa srpskom salatom? Da, naravno, ovo drugo i treće.
Stranci, upamtite – u Srbiji nema „sirotinjske hrane“. Mi i od nje napravimo remek-delo za jelo, tako smo naučili, ništa se ne baca, greh je…
Za najnovije biznis vesti iz Srbije i sveta, pratite nas na našoj Instagram stranici.