BIZPORTAL NA FESTIVALU SRPSKE TRPEZE Sve kalorično, ukusno i zdravo – bio je tu i vitalni deda iz Srema, kaže da ima vino za mušku snagu…
Minulog vikenda održan je treći po redu Festival srpske trpeze na otvorenom, u tržnom centru BIG u beogradskom naselju Rakovica. Tokom ovog dvodnevnog svojevrsnog praznika za sva čula, beogradskoj javnosti se predstavilo mnoštvo marljivih i nesvakidašnjih izlagača, domaćih preduzetnika. Priliku da pokažu umeće u svom poslu su imali domaći proizvođači hrane, vina, rakije, slatke i slane zimnice.
Bili su tu i drugi mali privrednici koji se bave raznim drugim zanimljivim rukotvorinama, koje nisu samo radost za čula ukusa i mirisa. Celu ovu vrlo živopisnu manifestaciju u organizaciji udruženja Čuvari ognjišta, uz pokroviteljstvo Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, pratio je i raznovrstan kulturno-umetnički program. Za dobru muziku su se potrudile uvek dobro raspoložene kolege sa Lola radija, koji je emitovao program uživo sa lica mesta, i uz pažljiv odabir domaće tradicionalne narodne muzike učinio ovu izložbu čuvenog srpskog gostoprimstva još svečanijom.
Magični moravski kačkavalj sa čokoladom
Ruku na srce, svaki štand je imao čime da se pohvali. Mirisi, ukusi i zvuci su činili svoje i opijali dušu sve više. Prvi koji je zapao za oko potpisniku ovih redova je bio onaj koji je prodavao kačkavalje napravljene na tradicionalni način, uz dodatke raznih zanimljivih prirodnih ukusnih sastojaka. Osim onog što priroda daje, u njihovim sirevima nema mesta nikakve hemije, ni aditiva. Zato i ne čudi gužva znatiželjnih posetilaca, koja je vladala na ovom izložbenom prostoru. U razgovoru s vlasnicima Trgovine Sollo – butik kačkavalja, supružnicima Gilić iz Trstenika, saznajemo da iako postoje tek godinu dana, već nižu mnoga priznanja za jedinstvene mlečne darove iz njihove porodične manufakture.
– Imamo preko petnaest vrsta kačkavalja, u kojima osim soli, sirila i mleka nema ničeg drugog. Postoje neki drugi prirodni dodaci koji naše sireve čine drugačijim od ostalih i zato imaju vrlo izbalansiran ukus. Svi su ručno rađeni, od parenog testa. Na našem tržištu postoje tvrdi sirevi, ali nema tvrdih kačkavalja i zato smo se odlučili da baš njih proizvodimo. Sagovornica našeg portala dodaje da se posetiocima izuzetno dopadaju dimljeni kačkavalji sa pravom čokoladom, koji je naš svojevrsni zaštitni znak i nagrađen je na Balkan Cheese festivalu. Ono što je za njega jedinstveno je to da je prava čokolada umešana u toku obrade, a ne naknadno dodavana. Takođe, imamo u ponudi kačkavalje sa miksom tropskog voća, sa kajsijom ili šumskim borovnicama… Proizvodimo i stari kačavalj, sa začinskim biljem, običan, zaljućeni, kao i zreli dimljeni. Pored toga, bavimo se i keteringom – rekla nam je nasmejana Mira Gilić, lepša polovina ove upešne porodične proizvodnje jedinstvenih sirnih produkata na srpskom tržištu.
Marija Terezija je znala za tajnu plodnosti
I kako uz sjajan kačkavalj ide neko dobro vino, pažnju nam je privukao gospodin u sremskoj nošnji, u zrelim godinama, ali sjajnog držanja i osmeha koji pleni. Pravi dobroćudni, nasmešeni lola iz tamburaških pesama i reklo bi se na prvu, iskusni proizvođač vina iz čuvenog vinogradarskog kraja. Iz Sremskih Karlovaca. Njegova vinarija pravi belo i crno vino, pre svega po Bermetu je poznat ali i po eliksiru za jači pol, koji je saveznik muškarcima koje izdaje seksualna snaga. Pitali smo vlasnika vinarije Bermet Aleks o njegovom vinu i ono što nam je rekao možda bi naša država trebala da uvrsti u strategiju protiv “bele kuge“.
– Udarna priča moje vinarije je bermet jer sa tim vinom postao i srpski i evropski šampion. Zahvaljujući njemu sam obišao svet. Bio sam u Kini, Kanadi, u Holandiji i u zemljama okruženja – kaže nam ponosno Nenad Bermet Aleks Ratković, kako kaže to mu je ime i u ličnoj karti. Dodao je ovo Bermet Aleks na kršteno ime i prezime, jer je ime vinarije obeležilo njegovu vinsku karijeru. Njega je i zaštitio u Zavodu za intelektualnu svojinu. Ima i jedan kuriozitet koji nam je otkrio.
– Zahvaljući meni i prigovoru naše države, Hrvatska nije uspela da u Evropi zaštiti bermet kao autohtono vino sa svog geografskog područja. Ja sam ih sprečio u tome, uz pomoć Republike Srbije – pobedonosno ističe Nenad Ratković, Bermet Aleks.
Sa zavidnim samopouzdanjem nam otkriva da je bermetom i mnoge žene osvojio. Takođe, smo od Nenada saznali da je ovo slatkasto, aromatično vino na neki način žensko piće.
-Marija Terezija je u bermetu uživala i četrnaestoro dece izdrodila. E, kad bi i Srpkinje u bermetu uživale, pa samo po troje da rode, naša demografska slika bi bila daleko bolja i ne bi lagano nestajali kao nacija – kaže pomalo rezignirano Aleks i dodaje da žene treba da piju što više bermeta i neće biti problema.
Vinarija Bermet Aleks je višestruko nagrađivana za svoje napitke od grožđa, i u Evropi i u Srbiji. Po priznanju našeg sagovornika poslednji dva puta put je poneo srebrnu nagradu na svetskom sajmu vina u Češkoj, 2019. godine. Među petstotina uzoraka, 150 dobija medalje i njegov bermet je nagrađen dva puta tom prilikom. Jedna mala vinarija iz male Srbije je bila među nagrađenim vinima iz celog sveta i zbog toga on ne krije zadovoljstvo jer to dovoljno govori o kvalitetu njegovih vinskih proizvoda.
Brka pored vrhunskog bermeta pravi i eliksir za gospodu
Osim za žene, i za muškarce sa slabijom potencijom nasmejani brka ima lek.
– Ja sam po receptu Vedoksina napravio tinkturu za potenciju, ali i rakiju sa dodaktom ovog eliksira. Dovoljno je konzumirati ga pola sata pre akcije i rezultati su zagarantovani – kaže Nenad i ističe da u ovom prirodnom energetskom napitku ima 9 trava.
Mnogi muškarci posle 50. godine imaju problema sa prostatom i potencijom, zato njegova vinarija nudi i za ovaj problem rešenje u ovom eliksiru, iako kako sam kaže, on ima sedamdeset leta, ali je zdrav i prav i uistinu, vrlo je vidnog dobrog psihofizičkog tanja.
– Nikakvih zdravstvenih problema nemam, nikave lekove ne pijem. Imam 40 raznih tinktura koje stavljam u bermet i pelinkovac koji proizvodim, uzima koktel, tri puta na dan po jedan gutljaj. Ja sam zadovoljan, pritisak mi je dobar, noge ne otiču, a šećer u krvi mi nikad nije preko 6. i navano kao svaki pravi Sremac, volim dobro da pojedem i popijem – zaključio je zaljubljenik u život, Nenad Ratković – Bermet Aleks.
K 0 m đ l i m e n t i PRIJATELJU :.. Pozdrav iz SLOVENIJE