Crnogorci se malo precenili – kamačak naplaćuju 30 evra, a najavljuju poskupljenje na čak 80 evra
Javnost u regionu nedavno je ostala u šoku kada je na društvenim mrežama objavljen cenovnik iz jednog restorana ski centra u Kolašinu u kojem stoji da je kačamak , tačnije jedna porcija košta 30 evra! Još se bura nije stišala a otuda najavljuju da će porcija biti duplo skuplja.
Uskoro će u ponudi biti i kačamak sa tartufima!
– Porcija kačamaka sa crnim tartufima biće 60, a sa belim koštaće 80 evra – rekli su „Pobjedi“ iz uprave i napomenuli da kilogram belih tartufa košta 1.000 evra, dok su crni nešto jeftiniji.
Ugostitelji u samom gradu Kolašinu ističu da je ovaj „luksuz“ usamljen slučaj te da je cena ovog tradicionalnog jela kod njih uvek bila od 8 do 15 evra.
Tačno je, tvrde nutricionisti da je kačamak, čiji je osnovni sastojak kukuruzno brašno, veoma blagotvoran za organizam, ali ga izgleda, u Crnoj Gori malo više „cene“.
Kačamak ne potcenjuju ni srpski ugostitelji, ali ga spremaju za manje pare.
PREPOLOVLJENE CENE U SRPSKIM MARKETIMA Namirnice drastično povoljnije, a evo i gde je najjeftinije
– Porcija nas po normativu košta ne više od 200 dinara, a u to su uključeni punomasni sir i prvoklasni stari kajmak. U Čačku ima gostiju koji redovno dolaze na doručak i poručuju upravo kačamak – kaže Slavica, kuvarica u jednom čačanskom restoranu.
Njen poslodavac ističe da nema razloga da porcija košta više od 500 dinara, ali dodaje da na cenu najčešće ne utiču samo namirnice.
– Istu porciju kačamaka nećete platiti isto u prosečnom restoranu u Čačku, na Kopaoniku, ili recimo na Zlatiboru, jer je u porciju uračunata i „zvezdica“ odnosno kategorizacija i nivo usluge u objektu. Međutim, 30 evra za porciju je previše! – čudi se čačanski ugostitelj dodajući da po kafanama kačamak košta od 300 do 500 dinara.
U restoranima na Zlatiboru cena kačamaka je od 400 do 500 dinara, a na Kopaoniku ide i do 700.
Pravi se od belog kukuruznog brašna. Kilogram u prodavnicama košta od 150 do 200 dinara, a kod mlinara je i do 40 odsto jeftinije.
Nutricionisti ističu da kačamak ima dvojako delotvorno dejstvo na naš organizam, prenosi Informer.
– Kačamak dobro utiče na rad creva i ravnotežu bakterija u crevnoj flori, što znači da je dobar ne samo za varenje, već i za imunitet. Kačamak ne sadrži gluten, stoga se može reći da je jedan od najzdravijih doručaka. Tu su i minerali, cink, kaliju, magnezijum i vitamini iz grupe A, E i B. U porciji od 100 grama ima oko 100 kalorija, do 25 grama ugljenih hidrata, dva do četiri grama proteina, do dva grama masti i oko tri grama vlakana, dakle idealan obrok – kaže Mladen Dakić diplomirani nutricionista dijetetičar.
Za najnovije biznis vesti iz Srbije i sveta, pratite nas na našoj Instagram stranici.