USPEŠNO SE SKINITE SA ŠEĆERA Savet doktora je u ovom slučaju zlata vredan – dnevnu dozu ne biste smeli da prekoračite
Dijetetičari vide ishranu sa visokim sadržajem šećera kao važan faktor gojaznosti i dijabetesa. Preporučeni unos šećera je između 20g i 30g dnevno, ali retki su oni koji to zapravo i poštuju.
Smanjenje unosa šećera
Dok je šećer normalan deo funkcionisanja našeg tela, sama količina „skrivenih“ ili „slobodnih“ šećera ugrađenih u našu hranu otežava smanjenje unosa šećera.
Kada rešimo da smanjimo nivoe unosa to ne mora da bude mukotrpan proces samoodricanja, najbolji način je da se ta promena napravi polako.
Dobro se naspavajte
Kvalitetniji san može da ima ogroman uticaj na naše fizičko i mentalno zdravlje, a čak pomaže u regulisanju načina na koji naše telo obrađuje šećer. U studiji od preko 4.000 ljudi, oni koji su spavali manje od 6 sati imali su dvostruko veće šanse da imaju ćelije koje su manje osetljive na insulin. Ovo je bilo tačno čak i nakon što su istraživači uzeli u obzir druge životne navike. Šećer u krvi u našem telu raste između 4 i 8 sati ujutru, odražavajući zdrav ciklus buđenja tipičnog obrasca spavanja. Međutim, ako telo nije u potpunosti odmorno ili je naviklo na doručak sa visokim sadržajem šećera, to može da rezultira time da se ujutro osećate umornije. LJudi koji su neispavani konzumiraju više nezdrave hrane, uglavnom visokokalorične masne hrane nego ljudi koji ispunjavaju svoju dnevnu kvotu spavanja, piše Mirror.
Pronađite alternative sa malo šećera ili bez njega
Daleko najlakša promena koju možete da napravite u svojoj ishrani je da kupite alternative sa niskim sadržajem šećera koje su dostupne za većinu dnevnih namirnica.
Budite bolji u čitanju etiketa
Iako je teško pronaći proizvode sa nula šećera, ipak možete da napravite najzdraviji mogući izbor i nađete namirnice sa niskim sadržajem šećera.