SMANJITE RIZIK OD VISOKOG KRVNOG PRITISKA Naučnici su došli do novog otkrića
U studiji na gotovo 12.200 odraslih osoba u Kini, konzumacija proteina iz više različitih izvora povezana je s manjim rizikom od razvoja visokog krvnog pritiska. To nam govori da konzumacija uravnotežene ishrane s umerenom količinom proteina iz različitih izvora hrane može pomoći u sprečavanju novonastale hipertenzije.
Uravnotežena ishrana koja uključuje proteine iz većeg broja izvora može pomoći odraslima da smanje rizik od razvoja visokog krvnog pritiska.
Nažalost, gotovo 50 odsto osoba s hipertenzijom ne zna da ima visoki krvni pritisak– jedan od vodećih uzroka kardiovaskularnih bolesti. Ako se ne leči, visoki krvni pritisak oštećuje cirkulacijski sastav i značajan je čimbenik koji doprinosi srčanom udaru, moždanom udaru i drugim zdravstvenim stanjima.
– Ishrana može biti lako dostupna i učinkovita mera u borbi protiv hipertenzije. Uz masti i ugljikohidrate, proteini su jedan od tri osnovna makronutrijenta – rekao je autor studije Xianhui Qin, MD, iz Nacionalnog kliničkog istraživačkog centra za bubrežne bolesti u Nanfangu, Kina.
U svojim smernicama o ishrani iz 2021. za poboljšanje zdravlja srca i krvnih žila, stručnjaci savetuju ljudima da jedu zdrave izvore proteina, uglavnom iz biljaka i mogu uključivati morske plodove i mlečne proizvode s niskim udelom masti ili bez masti.
Kad se razmatra ukupna količina unosa proteina, konzumirana količina podeljena je u pet kategorija, od najmanjeg do najvećeg unosa. Ljudi koji su jeli najmanju količinu ukupnih proteina i oni koji su jeli najviše proteina imali su najveći rizik za novi početak hipertenzije.
Budući da su istraživači koristili prethodne zdravstvene informacije, nisu mogli definitivno dokazati da je unos proteina bilo koje vrste ili količine uzrokovao ili sprečio novonastalu hipertenziju, ali konsenzus postoji – jedite raznovrsne proteine!