SEZONA JE ROŠTILJANJA Ako često konzumirate mleveno meso obratite pažnju šta o tome misle stručnjaci
Mleveno meso može imati trenutni efekat na kardiovaskularni sistem, a to potvrđuju studije čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nutrients.
S obzirom da je sezona roštiljanja na otvorenom, sigurno konzumirate mleveno meso češće nego inače. Zato je dobro znati šta stručnjaci kažu o ovoj navici. Važno je zapamtiti da ćete unosom ove vrste mesa obezbediti organizmu 20 g belančevina, što je polovina preporučene dnevne količine, ali isključivo životinjskog porekla. Belančevine su neophodne za izgradnju i obnovu mišića, kostiju i tkiva, a takođe pomažu u snabdevanju krvotoka kiseonikom. Odlične su za održavanje telesne težine jer će vas zasititi, ali one biljnog porekla su mnogo bolji izbor.
Može se razviti kamen u žuči i u bubregu
Redovna konzumacija mlevene govedine može uticati na zglobove i bubrege. Ako unosite mnogo životinjskih proteina, posebno crveno meso, nivo mokraćne kiseline će porasti i može izazvati stvaranje kristala u zglobovima i pretvaranje u kamenje u bubregu. Oba stanja su veoma bolna. Bolja opcija je konzumiranje čistih proteina biljnog porekla.
Jedete kaloričnu hranu
U tako malom komadu mesa ima puno kalorija. Jedan hamburger sadrži oko 120 g mlevene junetine, a ima oko 326 kalorija. Ako u to dodate sir i slaninu ili neko drugo parče mesa, jasno vam je da ste u jednom danu uneli skoro sve potrebne kalorije. Ako ga sami pripremate, koristite posne komade mesa.
Problemi s arterijama
Ovo može biti trenutni efekat na kardiovaskularni sistem, a to potvrđuju i rezultati studija objavljeni u časopisu Nutrients. Obrok koji se sastoji od visokog udela zasićenih masti može izazvati manje upale i endotelnu disfunkciju – termin koji opisuje stanje oštećenog endotela i njegovu narušenu funkciju.