Istraživanja su pokazala da ljudi kojima nedostaje vitamin K imaju veći rizik od osteoporoze.
Zdrava ishrana je posebno važna za poboljšanje zdravlja kostiju. Dobra vest je da vam jedna zelena hrana može pomoći u ovom procesu.
Kako je nutricionistkinja Laura Burak izjavila u intervjuu za časopis Eat This, Not That, kelj je najbolja zelena hrana za jačanje kostiju.
„Iako mi nutricionisti volimo sve vrste zelenog povrća, moj omiljeni je definitivno kelj. Bogat je hranljivim materijama, dostupan skoro svima i neutralnog je ukusa“, rekla je ona.
Šolja kelja sadrži 100 miligrama kalcijuma, zbog čega ga Burak smatra idealnom zamenom za mlečne proizvode. Isto tako, vitamin K koji se nalazi u kelju je povezan sa jačanjem kostiju. Istraživanja su pokazala da ljudi kojima nedostaje vitamin K imaju veći rizik od osteoporoze.
Ako pojedete jednu šoljicu sirovog kelja, u organizam ćete uneti 100 odsto preporučene dnevne količine vitamina K. Međutim, ako skuvate šolju kelja, pripremićete čak četiri puta veću količinu, tj. naravno, posebno zdrav dodatak svakom obroku.