NAJSLAĐE VOĆE KOJE DAJE NAJVIŠE ENERGIJE Banane imaju nekoliko pravila kada treba da ih jedemo
Neki više vole veoma zrele banane, sa smeđim mrljama, mekše i nešto slađe, dok drugi više vole da jedu zelenu bananu čvrste teksture i oštrijeg ukusa. Međutim, nije u pitanju samo struktura i ukus, već i drugačiji efekat na zdravlje.
Zelene banane
Pokazalo se da nezrele, zelene banane imaju 20 puta otporniji skrob od zrelih banana. Ovo je oblik skroba koji telo pokušava da razgradi (opire se procesu varenja), tako da prolazi pravo kroz creva.
Ovo usporava brzinu kojom se ugljeni hidrati u voću pretvaraju u glukozu i apsorbuju u krv. Zelena banana obično ima glikemijski indeks 30, u poređenju sa 58 za zrelu bananu. Ne samo da je otporni skrob dobar za izjednačavanje nivoa šećera u krvi, već se hrani i „dobrim“ bakterijama u debelom crevu.
Oni, zauzvrat, promovišu probavne enzime koji nam pomažu da svarimo ugljene hidrate i apsorbujemo vitamine iz hrane i štite nas od bilo kakvih neprijateljskih mikroorganizama.
Gordon Karlson je rekao Good Health da pojede jednu relativno nezrelu bananu svakog dana kako bi poboljšao zdravlje creva. Prednosti zelenih banana potvrđene su u velikom pregledu 18 studija o njihovoj ishrani.
Ovo je pokazalo da zelene banane mogu pomoći kod gastrointestinalnih simptoma (kao što su dijareja i zatvor) i bolesti (kao što je rak creva). Oni takođe mogu pomoći u prevenciji ili lečenju dijabetesa tipa 2.
Žute banane
Tokom zrenja, skrob u banani se pretvara u šećer – od 3,2 g / 100 g u nezreloj banani do 12 g / 100 g u zreloj banani.
– To ih čini dobrim izvorom energije koja se brzo oslobađa, savršenim za sportiste – kaže dijetetičarka Sara Šenker.
Manje količine otpornog skroba takođe znače da su žute banane lakše svarljive. Ako imate problema sa varenjem, zelene banane mogu izazvati gasove i nadimanje. Schenker sugeriše da su zdravstvene prednosti žutih banana veće od prednosti zelenih.
– Banane sadrže nekoliko jedinjenja, kao što su karotenoidi, koji su povezani sa zdravljem očiju i prevencijom raka, a koji postaju korisniji kada je banana zrela – kaže ona.
Banane sadrže vitamine B, kao i antioksidanse vitamine A i C, plus minerale gvožđe, magnezijum, mangan i kalijum. Neki od ovih mikronutrijenata se gube kako banane stare, ali nivoi antioksidanata, koji pomažu u održavanju imunog sistema, dostižu vrhunac.
Studije su pokazale da se nivoi vitamina C povećavaju sa procesom zrenja, ali opadaju kako banana postaje prezrela.
Žute banane sa smeđim mrljama
Smeđe mrlje na veoma zreloj banani ukazuju na to da se još više skroba pretvorilo u šećer. Naučnici su otkrili da potpuno zrela banana proizvodi supstancu nazvanu faktor nekroze tumora koja ima sposobnost da se bori protiv abnormalnih ćelija i podstiče naš imunitet na rak.
Istraživači sa Univerziteta Teikjo u Japanu otkrili su da su banane sa tamnim pegama osam puta efikasnije u povećanju snage belih krvnih zrnaca (borba protiv infekcije) od banana sa zelenom korom. Izjavili su da stepen antikancerogenog efekta voća odgovara stepenu zrelosti – što banana ima više tačaka, to je veća njena moć da ojača imunitet.
Braon banane
Banane proizvode gas etilen, prirodno jedinjenje koje reguliše proces zrenja, čineći ga braon. Ovo menja njihovu teksturu i ukus, kao i njihovu nutritivnu vrednost. Kada banana postane prezrela, veliki deo skroba se pretvara u šećere, što je čini odličnim prirodnim izvorom slatkoće.
Schenker preporučuje upotrebu braon banana za pečenje i upotrebu u blenderima za pravljenje smutija, sladoleda i kolača, kao i popularnog hleba od banane.
– Korišćenje prezrelih banana umesto šećera je zdraviji način zaslađivanja hrane jer banane obezbeđuju nekoliko esencijalnih hranljivih materija: kalijum, vitamin B6, folat i nešto vitamina C – kaže ona.
Na kraju, prezrele banane mogu početi da fermentiraju, gubeći mnoge od svojih nutritivnih prednosti. Mogu da počnu da osećaju više alkohola nego šećera, a mogu da sadrže i do 0,5 g alkohola po banani. Laboratorijske studije su pokazale da se etanol (alkohol) može ekstrahovati iz izuzetno zrelih banana, ali tek nakon dodavanja kvasca i šećera, navodi The Daili Mail.