KAKO UŠTEDETI PREKO 100 EVRA MESEČNO NA TROŠKOVE ISHRANE Ključ leži u jednoj stvari koja se tiče ostataka hrane
Ukrajinska kriza izazvala je zabrinutost ljudi širom sveta, znajući da će posledice upravo uticati na njihov porodični dom. Mnogi do sada nisu razmišljali o svojim troškovima i na koje stvari nepotrebno troše novac. Kako je cena i osnovnih namirnica skočila, tako vodimo računa da kupimo onoliko hrane koliko nam je neophodno, da ne pazarimo više od toga.
Kako troškovi života rastu, mnoga domaćinstva će pronaći nove načine da uštede novac gde god je to moguće. Bilo je mnogo saveta koji su podeljeni oko promene provajdera mobilne mreže i smanjenja potrošnje energije kako bi računi bili niski. Ako niste bili od onih koji uključuju mašinu noću, sada ste vrlo moguće u toj grupi.
Ali kada je u pitanju nedeljna organizacija kupovine, čak i najorganizovanije porodice mogu slučajno da protraće hranu. Bilo da kupite previše voća, ili ako potpuno zaboravite na ostatke od prethodne noći, rasipanje hrane takođe može dovesti do toga da uludo trošite svoj novac.
Kako da se izborite sa novonastalom krizom i na koji način da sačuvate više novca u svom džepu što na kraju meseca može biti značajna suma? Prema podacima Narodne banke Srbije inflacija u našoj zemlji iznosi 8,8 odsto, a zbog pomenute situacije inflatorni pritisci se dodatno pojačavaju. Kada se tome doda da većina troši skoro polovinu plate na ishranu, onda postaje očigledno da kroz dobro planirane oboroke ušteda može iznositi i preko 100 evra na mesečnom nivou.
Dakle, prva stvar u dobrom upravljanju kućnim budžetom je organizacija kupovine, a potom, najvažnije je da budete kreativni sa ostacima kako biste izbegli nepotrebne dodatne troškove jer već imate obrok u kući. U narednom delu sledi nekoliko praktičnih saveta kako da od ostataka napravite ukusna jela koja mogu trajati čitav dan.
Koristite krajeve vekne da napravite prezle i stari, suvi hleb za poparu i prženice
Mnogi izbegavaju da jedu krajeve svoje vekne, obično ih ostavljajući za kantu za otpatke. Umesto da ih bacite, pokušajte da ih izmiksate u prezle kako bi se mogli koristiti za pravljenje drugog jela.
Možete ih čak pomešati sa belim lukom, puterom i sirom da prelijete da biste dobili hrskavu teksturu. I zašto stati na završnom delu? Većina dece preferira svoje sendviče sa uklonjenim korama, tako da se i oni mogu sačuvati i dodati u mešavinu prezla.
Takođe, mnogi pamte svoje detinjstvo po prženicama i popari. Majke su često ostavljale suvo parče hleba za sledeće jutro. Uz samo nekoliko jaja napravite prženice koje možete služiti i sa pavlakom, šunkom i sirom, ali one mogu biti i sladak doručak pa ih možete namazati nekim pekmezom. U koliko želite nešto brži doručak, možete samo isitniti ostatak hleba od prethodnog dana i staviti u malo vrele vode ili mleka, sa nekom kašikom kajmaka i napraviti jako ukusnu poparu koja će vas zasititi za nešto duži period.
Svestrano povrće
Postoji bezbroj načina na koje možete maksimalno iskoristiti svoju nedeljnu prodavnicu koristeći ostatke povrća. Ispecite bilo koje rezervno povrće sa začinima po vašem izboru i jednostavno izmešajte da napravite kremastu i super zdravu supu.
Lepota povrća je u tome što se može dodati gotovo svakom jelu kako bi se poboljšao ukus, a istovremeno povećao unos vitamina. Sve preostale komade bacite u svoju uobičajenu posudu za testeninu, jutarnji omlet ili u picu u petak uveče da biste ih učinili hranljivijim.
Pripremite krompir da napravite obrok za doručak ili ručak
Krompir je jedna od najčešćih namirnica koja ostaje i neiskorišćena nakon kuvanja. Ako imate ostataka kuvanog krompira, zašto ga ne iskoristite za pravljenje kolača od krompira u kojima možete uživati za obilan doručak?
Ako imate nešto oguljenog krompira, sve što treba da uradite je da ih izgnječite u činiji i dodate neku kašiku brašna, malo putera i malo soli. Zatim razvijte na pobrašnjenu podlogu, kalupom isecite pogačice i pržite četiri do pet minuta sa svake strane.
Zašto ne iskoristite svoj krompir da napravite salatu od krompira koju možete poneti na posao sledećeg dana? Uz malo maslinovog ulja i neki začin učinite ovu salatu ukusnijom, takođe možete prokuvati malo spanaća, blitve ili zelja za malo proteina, šta god vam je ostalo u frižideru. Kupovina ručka svaki dan na poslu može postati manje isplatljivo, tako da na ovaj način izbegavate bacanje hrane i novca.
Iskoristite ostatke mesa
Korišćenje ostataka mesa ne mora da bude dosadno. Postoji mnoga živahna i ekonomična jela koja možete lako pripremiti.
Uverite se da je vaše ponovo zagrejano meso vruće i koristite ga za prženje. Slično tome, uvek možete dodati pasulj ili neko drugo povrće koje volite, ako ste zabrinuti zbog količine mesa. Takođe, koji krompir koji možete da propržite ili skuvate takođe će učiniti vaš ručak kompletnijim. Alternativa uvek može biti šaka pirinča koji ćete prokuvati i zatim promešati sa mesom u svom omiljenom ulju i začinima.
Budite kreativni sa svojim voćem
Svi smo kupili ogromnu količinu voća posebno kada smo roviti i osetimo da nam je potrebno više vitamina, a uvek se nešto od voća pustimo da se osuši i propadne. Ako ste kupili previše voća, postoje laki načini da osigurate da ono ne propadne.
Zašto ne biste voće stavili u toplu vodu kako biste napravili kompot? Ili bacite sve preostale komade u voćnu salatu i pomešajte sa jogurtom da napravite ukusne smutije? Ostaci se mogu koristiti čak i kao ukras, takođe rok trajanja voća možete produžiti tako što ćete ga staviti u frižider.
Voćni sorbet je takođe iznenađujuće lako napraviti. Sve što vam treba je dva kilograma voća, limunov sok, šolja šećera i voda. A za desert, možete napraviti pitu od kupina ili hleb od banane.
Sledeća opcija koju treba razmotriti je da napravite svoj džem tako što ćete prokuvati voće. Ako zapečatite džem, on će trajati do godinu dana na hladnom i tamnom mestu i predstavlja divan promišljen poklon.
Ne zaboravite da koristite ostatke pića
Nisu samo ostaci hrane ono što možete maksimalno iskoristiti u kuhinji. Ako imate malo crnog vina na raspolaganju nakon žurke, možete ovo da iskoristite kao aromu za gulaš, supu ili ga dodate u bolonjez sos da biste dobili bogatiji ukus.