DOVELI DO TROVANJA, ČAK I SMRTI Nebezbedna hrana napravila katastrofu u Evropi, jedna stvar preko potrebna
Popularni ljuti čips i voda sa ukusom su povučeni istog dana sa tržišta EU. “Hot Chip Challenge” je povučen iz više oblasti u Nemačkoj, a „Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate“ iz Hrvatske. Uzroci povlačenja proizvoda su teška trovanja tinejdžerki zbog konzumacije većih količina čipsa, tj. sedmoro hospitalizovanih ljudi u Hrvatskoj.
Postavlja se pitanje kako biti siguran da su hrana ili piće bezbedni i gde je granica kada su u pitanju inovacije u prehrambenoj industriji.
Dečak umro posle konzumacije popularnog čipsa – dve devojčice završile u bolnici
Iz Hrvatske, pored pomenute vode sa ukusom, danas je potvrđeno da je u jeku ovih slučajeva bilo prijavljeno i trovanje „slanim štapićima“. Kako je istakao Vili Beroš, tamošnji ministar zdravstva, nisu svi pili ista pića.
– Neki su rekli da su jeli slane štapiće. Moramo sve povezati, a ne plašiti javnost. Kad se određena veza uspostavi, javnost će biti obaviještena, a do tada preporuka da se pije voda iz vodovodnog sustava-rekao je Beroš, prenosi Index.hr.
„Opasna“ mineralna voda
U Rijeci u Hrvatskoj jedna osoba je doživela trovanje nakon što je popila „Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate“ (staklena bočica od 330 mililitara) mineralnu vodu u obližnjem kafiću. Kako su naveli iz tog ugostiteljskog objekta, proizvod je bio vrlo popularan među gostima.
Pacijent je primljen u KBC Rijeka sa hemijskim otećenjem jednjaka i zasad je to zvanično izolovan slučaj, ali internetom kruže i poruke da su neki gosti povraćali krv navodno zbog jake kiseline u pomenutioj vodi. Neki hrvatski mediji pominju da broj osoba sa simptomima trovanja raste i da je primljeno još 4 osobe, ali da nisu zadržane. Još uvek se istražuje da li su sve osobe konzumirale isto gazirano piće.
Kompanija „Koka-kola HBC Hrvatska“ je potvrdila incident i izrazila duboku zabrinutost, kao i da se nadaju „brzom i potpunom oporavku osobe uključene u ovaj slučaj. U potpunosti smo otvoreni za saradnju sa svim nadležnim telima“, stoji u zvaničnom saopštenju. Kako ovaj gigant u proizvodnji napitaka ima svoje fabrike širom sveta, poslovnica u Srbiji „Koka-kola HBC Srbija“ je istakla da ovog proizvoda nema na srpskom tržištu i da je mineralna voda ovde potpuno ispravna.
Čips se prodavao u kutiji koja liči na kovčeg
Naime, u proizvodu “Hot Chip Challenge” pronađen je vrlo opasan, čak i ekstremno visok nivo kapsaicina u čipsu, materije iz ljutih papričica, a sve u cilju postizanja izuzetnog efekta ljutine „tortilja“ čipsa. Lekari navode da ove količine mogu dovesti do iritacije kože i sluznice, mučnine i povraćanja ili problema sa disanjem.
Pomenuti čips se simbolično prodavao u kutiji koja liči na kovčeg, a upozoravajuće je bilo svakako što ga je mogla kupiti samo osoba starija od 18 godina. Zbog njegove začinjenosti je više mladih završilo u bolnici tokom prethodnog perioda u Nemačkoj, ali i u drugim zemljama, a vrhunac je smrt dečaka (14) u SAD-u nakon čega je proizvođač zatražio od trgovaca širom američkog tržišta da prestanu da prodaju njihov proizvod.
Povod je bio TikTok izazov nazvan „Izazov hrabrosti“, koji je podrazumevao da treba pojesti mnogo ovog „Hot“ čipsa, a da posle toga ne konzumirate vodu što duže, bio je povod svemu tome.
Kako navode na sajtu Eurostandarda, sve je veći broj izvora zagađivanja i zagađujućih materija, ali i rizik od bolesti izazvanih problemima u proizvodnji hrane – primena novih tehnologija, izmenjeni životni stilovi i sve manja otpornost ljudi. Sve su to izazovi kontrolisanja ispravnosti hrane.
HACPP sistem
Kako bi obezbedila bezbednost hrane, Evropska unija je, pored brojnih zakona i propiasa koji se bave zdravstvenom ispravnošću namirnica, uvela i HACPP sistem. To je sistem bezbednosti hrane koji se zasniva na analizi i kontroli potencijalnih bioloških/mikrobioloških, hemijskih i fizičkih opasnosti kojima su izložene sirovine, mogućih opasnosti pri rukovanju, proizvodnji, distribuciji i konzumiranju krajnjeg proizvoda, navodi Eurostandard.
Još dodaju da su prednosti primene ovog sistema su:
-Redukuje pojavu bolesti izazvanih hranom;
-Obezbeđuje snabdevanje stanovnika zdravstveno bezbednim prehrambenim proizvodima;
-Omogućuje ispunjenje zahteva zakonske regulative i efikasniji inspekcijski nadzor;
-Omogućuje efektivniji i efikasniji rad prehrambenih preduzeća;
-Povećava konkurentnost preduzeća na svetskom tržištu;
-Uklanja barijere internacionalne trgovine;
-Omogućuje efikasno uvođenje novih tehnologija i proizvoda;
Povećava profit
Sve organizacije, firme, trgovine na veliko ili malo ili neke druge vrste ugostiteljskih biznisa i bi trebalo da uvedu ovaj sistem, kao i da pojačano kontrolišu svoje proizvode na hemijske i druge supstance, a sve u cilju zdravlja i, naposletku, i samog uživanja u konzumaciji krajnjeg proizvoda.
Za najnovije biznis vesti iz Srbije i sveta, pratite nas na našoj Instagram stranici