GRAĐANI, NE MORATE DA BRINETE Svi se pitaju da li kancegorena kesica čipsa može da zaluta u domaće radnje
Na zvaničnom sajtu Evropske komisije jutros je osvanula vest da je na hrvatskoj granici utvrđen visok nivo kancerogene supstance u čipsu sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji.
Kako je navedeno, analiza čipsa urađena je na hrvatskoj granici, a sporni proizvod je odmah nakon dobijenih rezultata i uništen. Čips sa visokim procentom kancerogene supstance (akrilamid), na sreću, nije ušao na hrvatsko tržište, i time je sprečena mnogo veća šteta.
Povodom propusta koji se desio u jutarnjim satima poljoprivredna inspekcija je izdala nalog za vanrednu kontrolu pogona za proizvodnju spornog proizvoda, a oglasilo se i Ministarstva poljoprivrede Srbije
– Kontrola je u toku i nakon dobijanja rezultata analiza, objavićemo detaljnije informacije i mere koje će poljoprivredna inspekcija preduzeti, objavili su iz resornog ministarstva.
Nakon neskvakidašnjeg propusta, postavlja se nekoliko krucijalnih pitanja – kako je takav proizvod mogao da izađe iz fabrike, i da li postoji šansa da je kontigent kancerogenog čipsa mogao da završi na rafovima domaćih proizvoda?
Prema rečima Marka Dragića, pravnog savetnika u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) današnja neprijatnost sa hrvatske granice je najpre propust samog proizvođača čipsa.
– To što se desilo je svakako propust fabrike, jer je morala da se uradi dupla kontrola proizvoda. Najpre interna kontrola koju mora da uzvrši sam proizvođač, a nakon toga i nadležna inspekcija koja izlaskom na teren mora da prekontroliše sve pre nego što određeni proizvod izađe van teritorije naše zemlje – objašnjava Dragić za Bizportal.
Sagovornik ističe da je inače takva procedura, u kojoj završnu reč, odnosno proveru, vrši inspekcija i nadležne institucije zemlje u koju proizvod ulazi.
Druga, i možda važnija stavka našim građanima, jeste da li treba da se plaše zbog neke „zalutale“ kesice čipsa u prodajnim objektima?
– Postoji mogućnost da je deo proizvedenog proizvoda mogao da ode u prodaju, naravno ukoliko je čips pravljen na isti način, tačnije po istom standardu. Mora da se utvrdi i da li je standard isti za proizvodnju, tačnije da li je isto ono što se pravi za izvoz, kao i ono što se pravi za teritoriju Republike Srbije. Mišljenja sam da nema prostora za brigu, zato što bi previše bilo da zataje baš sve služne nadležne za kontrolu proizvoda. Jedna može, ali sve ostale inspekcije i provere nikako – zaključio je Marko Dragić.
Šta je akrilamid (kancerogeno jedinjenje)?
Akrilamid je jedinjenje koje se nalazi u čipsu, ali i generalno u hrani i to ne u svežoj, već samo može nastati prilikom obrade hrane na temperaturama iznad 120 stepeni Celzijusa i pri niskoj vlažnosti. Ovo podrazumeva prženje, pečenje u ulju ili standardno u rerni.
Manje šanse za pojavu akrilamida imaju kuvanje, parenje i spremanje hrane u mikrotalasnoj pećnici, piše inexall. Duže vreme i viša temperatura povećavaju količinu formiranog akrilamida.
Akrilamid je proizvod termičke obrade hrane i činjenica je da ga treba smanjiti.
On se stvara i u domaćinstvu prilikom prženja i pečenja hrane, a ima ga u mnogim industrijskim proizvodima, pa i u duvanskom dimu. Preporuka je da bi trebalo smanjiti njegov unos.
Za najnovije biznis vesti iz Srbije i sveta, pratite nas na našoj Instagram stranici.