JEDINSTVEN PRISTUP Dva stana od 100 kvadrata zagreju za 300 evra
O vrednosti i prednostima maslina, posebno maslinovog ulja dobro znamo, a sada su u Istri, u Hrvatskoj, otišli i korak dalje. Greju se na koštice tog vrednog ploda.
Od kada je skočila cena gasa, potražnja za ovim načinom grejanja raste.
– Koštica je puno bolja, ima više kalorija, i količinski se troši otprilike 30 odsto manje nego što sam trošio na pelet – govori Boris Babić iz Vodnjana. Kako piše portal Net.hr, osim što je uštedeo, grejanje na ovaj način takođe je, kaže, ekološko.
– Stavio sam koštice unutra, ima maleni filter koji sprečava ulazak ostalih materijala, grančica, većih delova, da ne uđu. Staje oko 100 kilograma, a svaki drugi ili treći dan je punim – ističe Boris.
Za kilogram koštica Boris izdvaja otprilike 30 centi, što znači da tona koštica košta oko 300 evra, a na taj način greje dva apartmana od 100 metara kvadratnih.
Čini se da se istorija ponavlja, koštice su se koristile za grejanje kada se maslinovo ulje proizvodilo na presu.
– Većina tih koštica danas u Hrvatskoj odlazi na kompostiranje zajedno s kominom, ali bolje ih je odvojiti na ovaj način. Na taj način, domaćinstva se mogu grejati s obzirom da je 30 odsto kaloričnija od peleta, a cena je otprilike dvostruko manja – smatra maslinar i proizvođač ulja Sandi Čiavalon.
Posle gasa i peleta, koštice su pobedile.
– Ja sam je jednom namestio, i ona je programirana da se uključi da bude toplo ujutro. Kad krenemo na posao, ona se gasi i pali ponovo kad dođemo kući, tako da je uvek toplo – dodaje Boris Babić iz Vodnjana, koji je na ovaj način uspeo da uštedi.
Za najnovije biznis vesti iz Srbije i sveta, pratite nas na našoj Instagram stranici.