JUNETINA POSTAJE NOVO „CRVENO ZLATO“ Za kilogram mesa treba izdvojiti gotovo 1.500 dinara
Cene svih vrsta hrane u Srbiji raste kao posledica uvezene inflacije. Na ekonomske tokove nije imuno ni meso, koje je u protekla dva meseca imalo česte cenovne oscilacije. Izuzetak predstavlja cena svinjskog buta, koju je Vlada Srbije ograničila još u novembru mesecu. Međutim, zato su ostali proizvodi potrošačima zadavali muke, jer su često morali da nakon porudžbine ponovo otvore novčanik i dodaju još novca kako bi platili račun.
Najveći udarac su osetili ljubitelji junećeg mesa. Kupci u mesarama su u proteklom periodu gotovo na svakodnevnom nivou bili suočeni sa iznenađenjima. Zbog nestabilnosti na svetskom tržištu, cene mesa koje ne potpadaju pod ograničenje koje je usvojila Vlada Srbije menjale su se na nekoliko nedelja, a nekada i češće.
Milan Savić, prodavac u jednoj beogradskoj mesari koji svakodnevno dolazi u dodir sa velikim brojem potrošača kaže za Bizportal.rs da su tokom januara i februara meseca cene dosta varirale, ali da u poslednjih mesec dana nije bilo značajnijih promena.
– Cene sad stagniraju, ali od decembra smo imali poskupljenja gotovo nedeljno. Cene junećeg mesa menjale su se za 50, 100 dinara – rekao nam je Milan Savić.
Cenovne oscilacije najviše su se osetile na junećem mesu, ali su u međuvremenu poskupeli i neki delovi svinjskog mesa. Ono što je ostalo na istom nivou je cena svinjskog buta koja se nije menjala od novembra meseca zbog Vladine uredbe o ograničenju cene ove životne namernice. Milan Savić navodi kako je takva situacija na tržištu uslovila da danas svinjska plećka bude skuplja od buta, koja košta 780 dinara.
Svinjski but košta 750 dinara po kilogramu, to se nije menjalo. Najveće poskupljenje bilo je za junetinu. Evo na primer juneći but, oko Nove godine bio je 970 dinara za kilo, pa koji mesec kasnije 1.100 dinara, i sad 1.350. Mnogo je poskupelo – kaže Milan Vasić za Bizportal.
Ovaj radnik sa višegodišnjim iskustvom u mesarskoj industriji otkriva nam i da je primetio još jedan trend na tržištu. Veliki trgovinski lanci, koji su nekada uvek imali jeftiniju robu, sada su cene izjednačili sa mesarama i drugim proizvođačima.
– Imali su oni jeftinije meso od nas, i to za 100 do 200 dinara, ali ne više. Verovatno i oni osećaju posledice krize pa sada podižu cene – zaključuje naš sagovornik.
Savić je dodao da za sad nema najave o novim poskupljenjima, ali isto tako primećuje da u njegovom slučaju cena nije puno uticala na prodaju.
– Nadam se da će se cene stabilizovati kako bi svima bilo dobro. Iako je potražnja apsolutno identična i pored viših cena, voleo bih da preskočim nezadovoljstvo mušterija zbog menjanja cena. Razumem ih potpuno u ulozi potrošača, ali to ume nekada da bude pomalo zamarajuće. Nismo mi krivi što su cene drastično skočile nego situacija u čitavom svetu – završava Milan Vasić.