DA TI PRESEDNE PLJESKAVICA Govedina je na meti – Da li biste je se odrekli, ako vam kažu da uništava planetu?
Da jedan gradić u Holandiji nije ovih dana odlučio da zabrani reklamiranje mesa, malo ko bi i razmišljao o samom razlogu zbog kojeg je to urađeno, verovatno misleći da je u pitanju kampanja za uvođenje više povrća u ishranu. Međutim, razlog leži u činjenici da goveda, svinje, ovce, pilići, poput verovatno svih živih bića na planeti, ispuštaju gasove. A oni uništavaju ozonski omotač i tako štete planeti. I sve to je vrlo detaljno objašnjeno u dokumentu koji su sročile Ujedinjene nacije.
Iz nekog razloga, Holandija je, možda kao zemlja poznata po stočarstvu, odlučila da među prvima krene u akciju koja podrazumeva ukidanje reklamiranja mesa, ali i u znatno smanjenje broja, pre svega, goveda, jer ona emituju, to jest izbacuju, najviše štetnih gasova.
Da vidimo, dakle, što to tačno piše u dokumentu Ujedinjenih nacija, koji u sebi sadrži i detaljan plan „obračuna” sa stočnim fondom, i to na globalnom nivou. I koji je možda i glavni krivac što će se vremenom sigurno, njihov broj na svetu znatno smanjivati.
Na globalnom nivou, emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte (GHG) koji proizvodi stoka je 7,1 gigaton, što predstavlja 14,5 procenata ukupne GHG emisije.
– Goveda, bez obzira na to da li se uzgajaju zbog mesa ili mleka, su životinjska vrsta koja je odgovorna za najviše emisije gasova, i čini 65 odsto od ukupne emisije – piše u izveštaju Organizacije za hranu i poljoprivredu pri Ujedinjenim nacijama.
Ovome treba dodati i štetne gasove koji proizvode aktivnosti u vezi sa govedima – a podrazumevaju prevoz i lanac snabdevanja, što dodatno pojačava efekat staklene bašte.
Odmah iza goveda su svinje, odnosno „svinjetina”, kako piše u izveštaju UN, sa 9 odsto od pomenute ukupne brojke emitovanih gasova, zatim slede pilići i proizvodnja jaja (8 odsto).
– Oko 44 odsto ukupne emisije gasova iz stočnog fonda je metan (najopasniji gas koji izaziva efekat staklene bašte). Ostatak u gotovo jednakoj proporciji dele Azot oksid i Ugljen dioksid – objašnjeno je u izveštaju.
Dokument zatim nudi i nekoliko rešenja za ovaj globalni problem. Primećeno je da je emisija GHG gasova direktno povezana sa ishranom stoke, pa se predlažu efikasnije tehnike ishrane, koje bi smanjile proizvodnju metana, posebno tokom procesa preživanja kod krava. One su, jasno je, markirane kao ubedljivo najveći problem.
U nastavku su objavljene i smernice za smanjenje emisije štetnih gasova. A to je podrška stočarima, u smislu edukovanja i treninga, zatim finansijska podrška u vidu beskamatnih kredita…
U praksi je, kao što smo videli letos u Holandiji, pokušaj implementiranja svega pobrojanog iz dokumenta u UN, loše prošao, i završio se velikim, a često i agresivnim protestima stočara. Oni u svemu tome vide napad na posao koji ih, često generacijama unazad, hlebom hrani. I biće im vrlo teško objasniti zašto treba da se odreknu, recimo, 30 od 60 krava, umesto da povećavaju broj grla, tako da i oni zarade i da svi imaju više mesa i mleka. A tu su i verni konzumenti, kojima će biti jako teško objasniti da treba da se odreknu slasne pljeskavice, za spas planete od kravljih „vetrova”.
Šta činiti? Sigurno u izveštaju UN-a ima istine, a Volter Vilet, nutricionista sa univerziteta Harvard otišao je toliko daleko da je uporedio jedenje govedine sa štetom koju po okolinu izaziva jedna elektrana koja radi na ugalj. A opet, bez goveda, koja nam daju sve, od mesa do mleka, nema života… vrlo ozbiljna situacija, iako je povod, samo na prvi pogled, malo neozbiljan.