BEZ TEHNOLOGIJE OSTALI BISMO BEZ KAFE Brazil više nema zemljište za uzgoj zrna – sada su sve nade položene u moderne mašine
Za oko milijardu ljudi širom sveta ispijanje kafe je svakodnevni režim.
Ipak, ono što mnogi ljubitelji kafe možda ne znaju je da često piju napitak napravljen, barem delimično, od brazilskih zrna.
– Brazilski zrna imaju popularne karakteristike i poznata su po svom telu i slatkoći – kaže Kristiano Borhes, šef najvećeg uzgajivača u zemlji, Ipanema Coffees, za britanski BBC.
– Stoga, mnoge mešavine kafe u svetu koriste našu kafu kao bazu – dodaje on.
Brazil je daleko najveći proizvođač kafe u zrnu na svetu. Na njega otpada više od jedne trećine svih globalnih zaliha, odnosno 37% u 2020. godini. Na drugom mestu je Vijetnam sa 17 odsto zaliha.
Oko 70 odsto brazilskih biljaka kafe su sorte arabika, karakteristične po svom visoko cenjenom kvalitetu koji se koristi u raznim mešavinama sveže kafe. Preostalih 30% čini dsorta robusta, koja se prvenstveno koristi za proizvodnju instant kafe.
Problem za Brazil i svetske zalihe kafe uopšte je to što je prošle godine godišnji rod u zemlji opao za skoro četvrtinu zbog suše u njenom glavnom regionu uzgoja kafe, koji se nalazi u jugoistočnim državama Minas Žerais, Sao Paulo i Parana.
Uticaj na udar je bio globalno smanjenje zaliha kafe u zrnu i naknadno udvostručenje veleprodajnih cena od prošle godine.
Da bi pokušali da ublaže svaki budući pad u proizvodnji, najveći brazilski proizvođači kafe se sve više okreću tehnologiji koja im pomaže da uspešno uzgajaju i prerađuju najbolji mogući usev, kako po veličini tako i po kvalitetu.
Jedna takva firma, Okuyama, kaže da sada ulaže najmanje 10% svojih prihoda u tehnologiju. Sa sedištem u Minas Žeraisu, ima plantaže kafe koje pokrivaju 1.100 hektara.
Njegovo osoblje koristi kompjutersku aplikaciju pod nazivom Cropwise Protector, koju proizvodi švajcarsko-kineska poljoprivredna tehnološka firma Singenta.
Povezan sa senzorima zemlje i satelitskim snimcima, alatka daje radnicima na farmi vizuelnu analizu farme ili plantaže na tablet uređaju ili laptopu.
Oni tada mogu brzo primeniti stvari kao što je navodnjavanje kap po kap ili kontrola štetočina, na vrlo specifično područje gde je to potrebno, a ne na celo polje ili celu farmu.
Ideja je da je ovaj daleko ciljaniji pristup daleko brži i blaži za životnu sredinu.
– Svake godine postoji novi izazov, a ove tehnologije nam pomažu da prevaziđemo te barijere – kaže Bruno Hiroiti, menadžer za zrna kafe u kompaniji Okuyama.
– Uložili smo i u tehnologije za proces sušenja kafe, gde možemo da pratimo temperaturu koja je definisana vrstom kafe koju sušimo – dodaje Hiroiti.
Kompanija Okuyama suši deo svojih zrna kafe u bubnjevima nakon berbe, kako bi se sprečilo da se pokvare dok se čuvaju pre pečenja. Pravilno podešavanje temperature i vremena je od suštinskog značaja da bi se izbeglo rasipanje, kako u pogledu zrna, tako i energije koja se koristi za napajanje grejača.
U kompaniji Ipanema Coffees, koja ima 4.300 hektara plantaža na tri lokacije u Minas Žeraisu, Borhes kaže da je takođe u velikoj meri pokrenut niz novih tehnološko-proizvodnih procesa poslednjih godina.
– Ogromna sredstva smo uložili u poluautomatsko navodnjavanje, gde sistem meri deficit vode i vremenske uslove – dajući nam preporuke za svaku oblast.
On dodaje da investicije pomažu firmi da smanji uticaj klimatskih promena. „Imamo klimatske probleme kao što su suše i globalno povećanje temperature.
– Sistem za navodnjavanje nam je pomogao da poboljšamo našu produktivnost… i postao je klimatsko osiguranje za nas – kaže Borhes.
Iz Ipaneme kažu da takođe imaju trackere (pratioce) na svim svojim traktorima za merenje produktivnosti i da je još jedan korisnik tehnologije koju kreira Cropvise Protecto.
– Pomaže nam da pratimo poljoprivredne štetočine, koristeći samo tablet – kaže Gustavo Mihalski, poljoprivredni koordinator kompanije.
– To nam omogućava da upravljamo problemom i donosimo odlučnije i održivije odluke, jer možemo da pratimo indikatore koji nam daju lokaciju i intenzitet određenog problema u svakoj oblasti – dodaje on.
Nakon berbe zrna, Ipanema već dugi niz godina koristi automatizovane mašine za selekciju, koje izdvajaju samo zrele, žute i crvene plodove kafe.
– Podešavali smo mašinu programiranjem boja koje su nam potrebne – kaže Rodrigo Fereira, industrijski direktor kompanije.
– Kada stavimo zrna u pokretnu traku, kafa koja nije boje koju smo definisali biće izbačena mlazom komprimovanog vazduha – objašnja proces tehnologije Borhes.
Tehnologija jedini način da se poveća produktivnost
Flora Viana, globalni marketing menadžer za digitalnu poljoprivredu u Singenta, kaže da brazilski proizvođači kafe „više ne mogu povećati svoju produktivnost samo kupovinom više zemlje“.
– Dostižemo ograničenje raspoloživih površina. Proizvođači treba da optimizuju svoj proizvodni proces – dodaje ona.
Flora Viana kaže da bi brazilski proizvođači kafe moraju da se oslanjaju na tehnologiju jer više nema pogodnog zemljišta za uzgoj kafe.
Ipak, Borhes dodaje da i primena savremene tehnologije ima brojna ograničenja jer mora da se oslanja na obučeno osoblje.
– Besmisleno je imati odličan alat ako nemamo tim koji je motivisan i pripremljen za njih – zaključuje on dodaje da je u njegovoj kompaniji zaposleno 800 radnika i da ih često šalju na dodatnu obuku i kurseve.
Sa druge strane, iako su se veliki proizvođači kafe odlučili da implementiraju savremenu tehnologiju, bezbroj malih proizvođača radi na 66 odsto useva u zemlji poprilično zaostaje.
Svi se međutim nadaju da će uvođenje 5G mobilne telefonske mreže poboljšati internetske veze u ruralnim područjima, čineći tehnologiju koja se sada primenjuje prevlađujućom.