DOBRA ZEMLJA NUDI I ODLIČNU ŠANSU Manjak hrane u Evropskoj uniji je prilika da Srbija pokaže da ima šta da ponudi
Srbija je ostvarila rekordni izvoz hrane na tržište Evropske unije u prethodnoj godini, a upravo Evropa trenutno beleži deficit robe koju naša zemlja može da proizvede u još većim količinama.
Vrednost izvoza hrane iz Srbije u Evropsku uniju u 2022. godini bila je za 700 miliona evra veća od vrednosti uvoza, a upravo to tržište bilo je glavna destinacija za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije.
U aktuelnoj krizi i deficitarnom evropskom tržištu hrane, Srbija vidi i ima svoju priliku, a po o svemu sudeći, tekuća godina može da donese još bolji izvoz. Ne samo na tržište Evrope, nego i na svetsko tržište.
Prema rečima Milana Prostrana, stručnjaka za poljoprivredu i agroekonomskog analitičara, prehrambeni sektor u Srbiji dobro funkcioniše, u kojem se posebno izdvajaju nekoliko proizvoda po kojima smo čuveni.
– Srbija i pored smanjenja proizvodnje u odnosu na devedesete godine prošlog veka, ima zavidnu količinu repe koja se prostire na 45.000 hektara, kao i uljarica, pšenice, generalno svih berzanskih proizvoda. Imamo višak šećera, a sa dodatnim podsticajem države koja je videla da tu imamo prostora za ozbiljniji izvoz. S tim da je proizvodnja šećera nakon toga još bolja, izvozimo ga za Bosnu, Crnu Goru, i generalno za zemlje CEFTE. Velika količina šećera koju proizvodimo omogućiće i izvoz u Evropu, a postoji čak i interes za izvoz u Eneglesku – rekao je Prostran za Bizportal.
Naš sagovornik je objasnio da pored šećera, potencijal leži u još nekoliko sirovina i pored toga što se prilikom obrade iz njih ne izvlači maksimum.
– U poređenju sa količinom šećera u domaćoj proizvodnju, uljarice, suncokret, pšenica imaju još bolje izglede za izvoz na celokupno svetsko tržište. Iako nismo velika ekonomija u odnosu na svetsko tržište, Srbija može da da bude dobar izvoznik sa minimalnim podsticajima. Na taj način, iako ne u prevelikoj količini, Srbija bi svakako olakšala deficitiarno evropsko tržište, odnosno, na taj način popravila bi bilans stanja hrane u svetu – objašnjava on.
Srbija na listi 10 najuspešnijih proizvođača jedne vrste žitarice
S tim da je Srbija ostvarila rekordni izvoz hrane, ono na čemu bi najveći fokus u budućnosti mogao da bude kada je reč o celokupnom prehrambenom sektoru u Srbiji jeste kukuruz. Kao u slučaju sa obradom uljarica i ostalih berzanskih proizvoda, iz kukuruza se ne izvlači ono što bi imalo još veći profit i bolju poziciju na svetskom i evropskom tržištu hrane.
– Kukuruz ima veliki potencijal, a naša zemlja zauzima mesto na listi od deset najvećih proizvođača kukuruza na svetu. Umesto da se od kukuruza pravi ulje ili drugi proizvodi, nažalost završava kao stočna hrana. Svi proizvodi poput pšenice, kukuruza, soje, suncokreta se izvoze i prodaju u zrnu, a potencijal koji bi imali proizvodi napravljeni upravo od tih zrna bio bi ogroman. Plasiranje takvih proizvoda još lakše i uspešnije bi se plasirali svuda u svetu – objašnjava Milan Prostran.
Za najnovije biznis vesti iz Srbije i sveta, pratite nas na našoj Instagram stranici.