PRE NEGO KUPITE MESO Ovo su saveti stručnjaka kako razlikovati kvalitetan od lošeg proizvoda
Prema mišljenju stručnjaka, evo kako odabrati najbolji komad mesa.
Pronalaženje kvalitetnog komada mesa u prodavnici može biti prava muka. Naučite kako odabrati najbolji komad govedine.
-Postoje različiti aspekti kvaliteta goveđeg mesa, a to uključuje boju, mekoću, ukus, sočnost i teksturu – rekao je dr Ksiang Jang, profesor na Američkom institutu za nauku o životinjama, dodajući da kupci moraju da znaju određene stvari koje komad mesa čine dobrim.
Svaki komad mesa, koji je propisan zakonom, mora biti pregledan i sve je dobro regulisano kako bi se obezbedio kvalitet i bezbednost mesa. Prema mišljenju stručnjaka, evo kako odabrati najbolji komad mesa.
Obratite pažnju na boju mesa
Većina stručnjaka se slaže da će svež i dobar komad govedine imati trešnja crvenu boju, ponekad sa primesama ljubičaste, u zavisnosti od pakovanja. Možda niste znali, ali crveno meso dolazi od proteina koji sadrži gvožđe.
-Meso koje nije izloženo vazduhu je češće tamnije, skoro ljubičasto. Kada se izloži vazduhu, postaje crven – objašnjava Mendi Kar, stručnjak za meso. Što je meso duže u vazduhu, to će pre promeniti boju u braon, a to se vidi kada meso istekne. Ako se pitate da li je crvena boja mesa zapravo rezultat bojenja hrane, evo šta stručnjak kaže: -Neki komadi mesa se stavljaju u marinadu ili dodaju aromu, obojene začine, ali se boja mesa ne koristi – kaže Kar.
Ako volite mleveno meso, postoji nekoliko stvari koje treba da znate pre jela.
Da li je meso prugasto?
To je zapravo masno tkivo koje se proteže kroz komad mesa i daje mu izgled mermera.
-Meso vrhunskog kvaliteta će biti prošarano masnoćom i to pokazuje da je komad puno proteina i zdravih mononezasićenih masnih kiselina – kaže nutricionistkinja Melisa Mitri.
Tekstura
Ako prstom pritisnete komad mesa i ono je mekano i gnjecavo, ili ako izgleda kao da se raspada, ne kupujte. Govedina mora biti kompaktna, čvrsta, suva… Ako nije, ili je lošeg kvaliteta ili je sa njom pogrešno rukovano.
Cena je uglavnom pokazatelj kvaliteta
Fi Dang, direktor kompanije koja daje savete o kupovini, kaže da je cena često pokazatelj kvaliteta, ali ne uvek. Ponekad cena, osim što je meso vrhunskog kvaliteta, otkriva i da je meso iz organskog uzgoja. Ako želite, raspitajte se kod prodavca kako je meso uzgajano da biste se lakše odlučili šta ćete kupiti.
Znajte za šta se koristi govedina
Erik Klark, čija se porodica dugi niz godina bavi proizvodnjom mesnih prerađevina, kaže da meso treba birati prema tome kako planirate da ga pripremite. Na primer, za čorbe i supe možete koristiti meso lošijeg kvaliteta, a kvalitetnije meso je bolje za pečenje.
Obratite pažnju na deklaraciju i rok trajanja
Kar kaže da morate da pogledate deklaracije i etikete na ambalaži, takođe da vidite da li ima rupa koje su dozvoljavale protok vazduha. Takođe, ne kupujte meso kome je istekao rok trajanja.
-Upravo ovaj datum koji otkriva do kada meso mora da se konzumira je važan jer ga treba jesti pre isteka roka trajanja. Zapravo se može jesti 72 sata nakon isteka, u zavisnosti od proizvoda. Ako niste sigurni u odluku, pitajte prodavca.
Dobra vest za sve ljubitelje mesa je da se danas proizvodi mnogo kvalitetnija govedina nego ranije.