NEVEROVATNE RAZLIKE U CENAMA PREHRAMBENIH PROIZVODA U Beogradu teletina 950, u Pančevu 1.500 dinara – a tek za sir, pasulj, crni luk…
Razlike u cenama za proizvode poput mesa, luka, krompira ili pasulja, koje su potrebne svakom domaćinstvu su ogromne, u zavisnosti od toga da li se kupuju u prodavnici, ili na pijaci. O tome govori novi izveštaj Republičkog zavoda za statistiku, koji se bavi cenama prehrambenih proizvoda u maloprodaji od početka jula.
Postoje i razlike u ceni od grada do grada u Srbiji, ali krenimo redom. Primera radi, crni luk je u Beogradu moguće kupiti po ceni od 60 (tačnije, 59,99) u prodavnici, dok njegova cena skače na 100 dinara na pijaci. To su najčešće cene, dok je raspon cena u gradu od 49,99 dinara, pa sve do 150 dinara za kilogram luka. Ako se ode do Valjeva, crni luk je tamo nešto jeftiniji – u prodavnici je 40 dinara, dok je na pijaci 80 dinara. Što se luka tiče, jedan od najjeftinijih je u Zaječaru, (50 dinara u prodavnici, 70 dinara na pijaci) i Nišu. Zanimljivo je da jedino u Nišu cena crnog luka ista i u trgovinama i na pijaci, 50 dinara. U Sremskoj Mitrovici, recimo, imaju identičnu beogradsku cenu luka, dakle, 60 u prodavnici, 100 na pijaci.
Što se cene mesa tiče, i one su dosta neujednačene, a razlike idu i do 200, 300 dinara i više. Recimo, svinjsko meso u prestonici košta 670 dinara, juneće 1.000 dinara, a teleće 950 dinara. Sveže pileće meso je 340 dinara u prodavnici, a 330 dinara na pijaci. Primera radi, u Užicu je svinjsko meso 615 dinara, juneće 745 , a teleće 1.150 dinara. Vojvođanski gradovi su rekorderi po ceni telećeg mesa – u Pančevu kilogram košta paprenih 1.500 dinara, a u Novom Sadu 1.318,80 dinara. Izuzetak je Zrenjanin, u kojem teleće meso košta 900 dinara.
Kako ne bismo preopterećivali tekst daljim nabrajanjem cena, u nastavku je galerija sa kompletnim istraživanjem cena najrazličitijih prehrambenih proizvoda, po srpskim gradovima. Konkretno, za Beograd, Valjevo, Vranje, Zaječar, Kragujevac, Kraljevo, Leskovac, Niš, Novi Pazar, Smederevo, Užice, Šabac, Novi Sad, Zrenjanin, Pančevo, Sremsku Mitrovicu i Suboticu. Tu su cene i za jaja, mleko, domaći sir, ribu, razno voće i povrće i niz drugih proizvoda.
Republički zavod za statistiku objašnjava da se cene na malo poljoprivrednih proizvoda snimaju dva puta mesečno, na pijačni dan koji pada u periodu 1–7. i 15–21. u mesecu (ove cene su od 1. do 7. jula). Snimanje se vrši u prodavnicama i na pijacama sa najvećim prometom. Za svaki proizvod biraju se po tri cene: najčešća, najniža i najviša cena. Najniža i najviša cena u gradu predstavljaju krajnje granice između kojih se kreću cene određenog proizvoda. Jedinica mere je kilogram za sve proizvode, osim za kravlje mleko, za koje je iskazana cena za litar, i za kokošja jaja, za koja se cena odnosi na komad.
Pogledajte galeriju: