PLATE IDU ČAK DO 2.500 EVRA Turistička sezona je na pragu, a ugostitelji žude za radnicima – evo koliko možete da zaradite na jadranskom primorju
Nakon dve godine od početka pandemije, čini se da će ovo biti prva sezona kojom bi ugostitelji mogli biti zadovoljni posetiocima. Isto kao i ugostitelji, sezonski radnici se ovog leta takođe mogu nadati dobrim zaradama na privremenim poslovima jer je potražnja za radnom snagom ogromna, a nedostaju brojni profili, od konobara, preko kuvara, sobarica do drugog neophodnog osoblja.
Kako bi radili za vreme sezone, mnogi poslodavci su se već sada odlučili da povećaju zarade. Koliki nedostatak vlada na tržištu vlada, najbolje ilustruje činjenica da se u potragu za radnicima krenulo još od početka ove godine.
Turizam se u jadranskoj regiji razvija, pa je svake godine potreban sve veći broj sezonskih radnika. Ova predstojeća sezona, kako se čini, biće dosta drugačija kada je ugostiteljski segment u pitanju, jer će biti obeležena konstantnom potražnjom i nedostatkom radne snage.
Crna Gora nema dovoljno zainteresovanih za poslove u ugostiteljstvu
Uprkos dešavanjima na istoku Evrope, naše komšije se nadaju velikoj posećenosti iz Rusije, što je bio slučaj svake prethodne godine. Iz tog razloga, Jadransko primorje treba veliki broj sezonskih radnika, ali su ove godine pored domaće radne snage odlučili da daju prioritet stanovništvu koje je zbog rata moralo da izbegne iz Rusije i Ukrajine.
Vlasnici ugostiteljskih objekata su povećali sezonske plate, uz plaćen smeštaj i hranu, ali i pored mnogo boljih uslova u odnosu na ponude od prethodnih godina, teško mogu da nađu radnike. Najviše se plaćaju kuvari koji su plaćeni najmanje 1.200 evra mesečno, baremni imaju nešto nižu platu koja se kreće od 800 evra, dok konobari uglavno imaju nešto nižu zaradu, od 700 evra mesečno.
Pored povećanih plata, poslodavci zbog nedostatka domaće radne snage prinuđeni su da se raspituju za radnike van zemlje, a neki se čak odlučuju da osoblje traže izvan evropskog kontinenta.
Hrvatska žudi za 35.000 sezonaca
Uoči sezone, procenjuje se da će ovog leta nedostajati oko 35.000 konobara, kuvara, sobara, recepcionera, i pored povoljnijih finansijskih uslova za radnike u odnosu na konkurenciju.
Kako tvrde, bez obzira na radnike iz inostranstva koji su nesumnjivo vredni, domaći radnici imaju to dragoceno iskustvo koje im može pomoći da strancima približe turističke atrakcije Hrvatske.
Oglasa za posao je mnogo. Na tržištu se nude plate koje mogu ići čak do 2.500 evra. Tako recimo na jednom oglasu u kojem se traći konobar, poslodavac nudi platu oko 1.000 evra, plus bakšiš. konobara. Za posao kuvara plate se kreću od 2.000 evra, pa naviše, a u pojedinim oglasima nudi se i plata od 2.500 evra. Ostalo pomoćno osoblje takođe može fino da zaradi tokom sezone. Za njih se plate uglavnom kreću od 1.000 evra. Pored plata, da bi privukli radnike, poslodavci često nude besplatan smeštaj i ishranu za svoje zaposlene.
Italiji neophodno 250.000 radnika
Jedna od isplativih destinacija za ovu godinu je Italija.
Prema informacijama koje je dao ministar za turizam, Masim Garavalja, ovom sektoru nedostaje čak 250.000 radnika ove sezone, a plate su nešto veće u odnosu na naš region.
Tako se po oglasima mogu naći ponude za posao konobara gde je plata od 2.000 evra pa naviše. Ono što je problem za rad u Italiji jeste što poslodavci traže državljanstvo neke zemlje iz Evropske unije. Od zahteva se još navodi i da je obavezno radno iskustvo kao i poznavanje jezika. Pored konobara koji su u ovom momentu najkritičniji, traži se i dosta kuvara. Plata za ovu poziciju se kreće od 2.000 do 2.500 evra i takođe su potrebni papiri Evropske unije.
Pored ova dva profila, u Italiji je velika potražnja i za recepcionerima i ostalim osoboljem, a plate za ove pozicije variraju od 1.200 do 1.600 evra.