HRVATSKA PLANIRA UKIDANJE POREZA ZA NAPOJNICE Da li je to moguće i u Srbiji? Za sada, konobari su navikli na dobri, stari keš
Hrvatske ugostitelje obradovala je vest o pripremi zakona po kome bi napojnice ušle u sistem fiskalizacije, jer je do sada pojam napojnice u hrvatskom zakonodavstvu bio potpuna nepoznanica. Uvođenjem napojnice u poreski sistem napojnica postaje neoporezivi prihod, s tim da se se elektronski bakšiš smatra jednako kao osnovni dohodak.
Šta to praktično znači? Ovim zakonom, prema rečima ekonomiste Ivana Nikolića, Hrvati žele da olakšaju svim ugostiteljima.
– Jasna je poenta zakona koji će im sigurno stići pre početka letnje sezone, kada očekuju mnoštvo turista. Na ovaj način, njihova država hoće oslobodi i novčano rastereti vlasnike ugostiteljskih objekata. Plaćaće manji porez, i na taj način će im ostati više novca kako bi bolje stimulisali radnike – kaže Nikolić za Bizportal.
Takođe, prema ovom nacrtu zakona mora da se definiše visina neoporezivog godišnjeg limita, kako bi se izbegao bilo koji vid zloupotrebe novca, naveli su saopštenju Privredne komore Hrvatske.
Kako to kod nas izgleda?
Nikolić je ovom prilikom dodao da se, kao i na svaku drugu naplaćenu uslugu, i ova stavka oporezuje.
– Kao i na ostatak svih ugostiteljskih usluga, naplata bakšiša putem elektronskog plaćanja ulazi u PDV. Koliko god da je to bakšiš namenjen osoblju, ukoliko ide ovakvim putem, mora da bude oporezovan – pojašnjava Nikolić.
Keš je ipak najbolja opcija
Ipak, u Srbiji, a najverovatnije i u Hrvatskoj, ljudi ipak vole da daju napojnicu u kešu.
Tako i ekonomista i počasni predsednik Unije poslodava, Nebojša Atanacković, ovog puta daje prednost „živim“ parama odnosno kešu, sa kojim se ništa ne dovodi u pitanje, kao i da je PDV u situaciji kada se bakšiš plaća karticom gubi na vrednosti.
– Ako se bakšiš plati karticom u bilo kom srpskom restoranu ili kafiću, teško da bi ta novčana suma mogla da se izuzme od oporezivanja, odnosno da ne ulazi u PDV. Tu se onda smanjuje iznos koji je namenjen za osoblje. Zato je keš najbolja opcija na koju su ugostitelji i navikli – započinje on.
Da li je ova praksa primenljiva i kod nas? Atanacković kaže za Bizportal da bi za uvođenje sličnog sistema u Srbiji najpre bio neophodan dijalog adekvatnih strana.
– Kako bi uopšte moglo i da se razmišlja na ovu temu važno je da se prvo obavi razgovor između poreskih organa sa predstavnikom ugostitelja, kako bi se najpre proverilo kome i na koji način to odgovora, ili ne odgovara – istakao je ekonomista.
Oporozevinje napojnice neizbežan
Poput Nikolića i Atanckovića, Aleksander Segedi, savetnik za poreze rekao je da je sistem oporezivanja napojnice elektronskim putem neizbežan.
– Kada je reč o napojnici putem elektronskom plaćanja, poreska inspekicija to smatra takođe prihodom, kao i sve ostale usluge, s toga su ugostitelji dužni da plate porez i na tu stavku. Jedan od načina kako bi se izbegao taj deo jeste izmena u sistemu za naplatu, kao i na samom krajnjem računu. Naime, ostavio bi se deo za potpis građana za deo novca koji nije neophodan (bakšiš), mogao bi bude kao ugovor na poklon, a to ne bi trebalo da se oporezuje onda – objašnjava Segedi.
Pored ovog, postoji još jedan predlog koji nije toliko praktičan za same konobare, ali bi bio apsolutno efikasan.
– Svaki konobar bi morao da ima svoj postterminal i svoj novčanik. Nakon svake naplate bilo da je karticom ili u kešu, konobar bi novac stavljao u svoj novčanik, a elektronski novac bio bi zabeležen na njegovom postterminalu. On bi u tom slučaju plaćao restoranu sve što gost poruči iz svog novčanika, i na kraju dana bi precizno mogao da izbroji koliko je on zaradio – objašnjava sagovornik.
Savetnik za poreze je ovom prilikom naveo i sveži primer na koji način regulišu ugostitelji na Malti.
– Konobari u svim lokalima duž Malte posle naplaćenog bakšiša putem kartice, uzimaju novac iz kase za sebe, iako je napojnica obavljena elektronskim putem. Vlasnici nemaju problem sa tim, jer im država ne stvara pritisak oko plaćanja poreza, i ne moraju da pokrivaju rupe u budžetu takvom vrstom oporezivanja – kaže Segedi.