Odgovor bi mogao da vas iznenadi, ali da biste ga razumeli, morate da znate nekoliko činjenica o soli. Ona čuva hranu tako što izvlači vodu iz nje i učinkovito je suši. Ovo je zapravo vrlo pametna upotreba soli: Naime, sva živa bića – uključujući bakterije – trebaju vodu. Dodavanjem soli u hranu uskraćujemo bakterijama vodu potrebnu za razvoj, sprečavamo ih da rastu i čine nas bolesnima, piše Reader’s Digest.
Može li se so pokvariti?
Kratak odgovor je da soli ne može isteći rok trajanja. Zapamtite, svi mikrobi koji dovode do kvarenja i trovanja hrane trebaju vodu za svoj rast. Čista so ne sadrži vodu, što znači da se nikada ne kvari, prenosi N1.
Ali postoji još jedan razlog zašto soli ne ističe rok trajanja: otrovna je za većinu mikroba. Prema izvješću Instituta za medicinu Nacionalne akademije, “dodavanje soli hrani također može uzrokovati osmotski šok mikrobnih stanica, što rezultira gubitkom vode iz stanice i time uzrokuje smrt stanice ili usporeni rast.”
Istina, vaša posuda za sl često nosi datum najboljeg roka trajanja na svojoj etiketi, ali to je obično zato što je to propisano zakonom ili zato što ljudi veruju proizvodima s rokom trajanja. Prema Ministarstvu poljoprivrede SAD-a, sol traje neograničeno dugo, sve dok je držite na hladnom i suhom mestu u smočnici.
Ipak, proizvodi koji sadrže so s vremenom će se pokvariti.
Koliko dugo so može da traje?
Verovali ili ne, so traje neograničeno dugo. To jest, čista so će trajati zauvek. Ali mnoge varijante soli sadrže spojeve i sastojke osim natrijevog hlorida u čistoj soli. Himalajska sol, dobija ružičastu boju od mineralnih nečistoća. Nerafinirana morska so sadrži alge u tragovima. Jodirana so sadrži jod. Kuhinjska so, košer sol i druge vrste sadrže sredstva protiv zgrudnjavanja koja se s vremenom mogu razgraditi.