Ovaj čaj je lep i kada je hladan, sa oporim, oštrim ukusom.
Shutterstock
Aromatični listovi mirođije trebalo bi da postanu stalan začin u ishrani za one koji pate od narušenih vrednosti šećera u krvi.
Naime, mirođija sadrži eugenol, esencijalno ulje poznato po tome da može da reguliše nivoa glukoze u krvi.
Osim toga, listovi mirođije mogu da posluže i kao veoma efektan lek za uznemiren stomak, u vidu čaja ili sitno naseckani u jogurtu.
Kako se pravi čaj od mirođije?
Pre nego što počnete da uživate u čaju od mirođije, morate da ga skuvate. Da vidimo kako se ovaj čaj kuva.
Potrebno je da voda proključa na 100°C. U jednu šolju od 250 ml vode idu dve kafene kašičice semenki ili lišća mirođije. Ostavite da se natapa oko 10 minuta i preporučljivo je piti tri šolje ovog čaja dnevno. Možete ga zasladiti medom ako želite.
Pošto je seme mirođije znatno bogatije hranljivim sastojcima, bolje je da čaj pravite od semena. Počnite tako što ćete zagrejati vodu. Zatim ubacite dve kašičice samlevenog ili izgnječenog semena mirođije u vodu i sačekajte da se natopi oko 10 minuta, tako da čaj dobije lepu, žutu boju. Tada možete da procedite čaj i uživate.
Pijte po tri šolje čaja dnevno, najbolje protiv obroka kako biste podstakli varenje.
Ovaj čaj je lep i kada je hladan, sa oporim, oštrim ukusom. Ako koristite ovaj čaj kao sedativ i želite blaži čaj, pomešajte mirođiju sa kamilicom.