U SUSRET PRAZNICIMA Ako planirate da pravite rusku salatu, slobodno kupite smrznuto povrće
Da li ste već kupili šargarepu, grašak i krompir za rusku salatu u kojoj želite da uživate ovog Uskrsa? Ako niste, prošetajte do prodavnice i naći ćete smrznutu mešavinu povrća namenjenu za prevljenje ove salate, tako neizbežne za razne svečarske prilike. A ako se pitate da li je smrznuto povrće zdravo koliko i sveže, imamo odgovor.
Osim što je pristupačnije, smrznuto voće i povrće je podjednako hranljivo ili čak hranjivije. Pre zamrzavanja, voće i povrće se bere i blanšira. Proces blanširanja je ključan jer deaktivira enzime u proizvodu. Ovi enzimi doprinose gubitku hranjivih materija i promeni ukusa u proizvodu. Blanširani proizvodi se zatim zamrzavaju, što u osnovi čuva ove nutritivno vredne materije, objašnjava The Takeout.
Jednostavno, kada se odlučite za kupovinu prvih sezonskih jagoda, one su najskuplje, a pretrpele su dug put do domaćeg tržišta jer dolaze iz udaljenijih zemalja, najčešće iz Španije. Usput su izgubili ukus i hranjivu vrednost. Ali to nije slučaj sa smrznutim jagodama koje su sačuvale sve vredne materije zamrzavanjem odmah nakon branja.
Studija iz 2013. sa Univerziteta Čester otkrila je da sveže borovnice gube vitamin C nakon samo tri dana u frižideru, dok smrznute borovnice generalno imaju veću koncentraciju vitamina C. Univerzitet Kalifornija – Dejvis objavio je sličnu studiju, otkrivajući da je sadržaj vitamina u zamrznutom proizvoda bio uporediv i povremeno veći nego u svežim proizvodima.
Zbog toga smrznuti proizvodi mogu biti deo vaših preporučenih pet porcija povrća i voća dnevno. Osim što sadrže željene hranljive materije, oni ubrzavaju proces pripreme hrane.