TRIKOVIMA PROTIV VRUĆINE Ovako se raslađuju narodi kojima su visoke temperature deo folklora
Vrućina je iz godine u godinu sve nepodnošljivija, a najavljeni toplotni talas i porast temperature već nas sve nerviraju. Ako se pitate kako da pobedite vrućinu, neki ljudi imaju trikove koji bi mogli pomoći.
Indijci i Španci znaju kako s vrućinom izaći na kraj
Indijci navodno trljaju luk po telu, a Španci tokom dana jedu gaspačo kako bi pomogli telu da se nosi sa nepodnošljivom vrućinom. Neki britanski stručnjaci su predložili da se takve metode isprobaju u Velikoj Britaniji, ali bi mogle biti korisne i ovde, gde će temperature krajem nedelje dostići 39 stepeni Celzijusovih, prema procenama meteorologa.
Kao što smo već rekli, jedan od saveta koje španske zdravstvene vlasti daju da pomognu ljudima da se ohlade jeste da uživaju u jednom od nacionalnih jela, gaspačo. Gazpačo je hladna supa napravljena od mešanog sirovog povrća. To je uobičajeno letnje jelo u Španiji jer je osvežavajuće i hladno.
Hesus Agire, šef zdravstva za Andaluziju, najjužniju regiju Španije, rekao je da gaspačo nudi upravo ono što je ljudima potrebno da spreče toplotni udar.
Glavni sastojci gaspačo supe su paradajz, krastavci i paprika
Osim što rehidrira telo svojim visokim sadržajem vode, gaspačo takođe sadrži visok nivo vitamina i minerala. Konzumiranje gaspača je godišnji zdravstveni savet koji izdaju šefovi zdravstva u Andaluziji tokom leta.
Još jedan trik koji smo spomenuli, za koji se veruje da pomaže kod ekstremne vrućine, je trljanje luka na kožicu. Bizaran savet došao je od profesora Rasela Fostera, stručnjaka za spavanje sa Univerziteta u Oksfordu. On je za Tajms rekao da u ruralnoj Indiji ljudi seku luk na pola i trljaju ga po koži. To je nešto što biste možda želeli da probate.
Neki sledbenici ajurvede, alternativnog oblika indijske medicine, veruju da luk nanesen na tabane pomaže u ravnoteži telesne temperature i štiti telo od dejstva preterane letnje vrućine. Međutim, nema naučnih dokaza da ovo funkcioniše.
Još jedan opšti savet kako da pobedite vrućinu – jedite začinjenu hranu
Ljuti začini su ključna komponenta kuhinja nekih od najtoplijih zemalja na svetu. Uprkos tome što izgleda kontraproduktivno, veoma začinjena hrana vas zapravo hladi.
Začinjena hrana podiže unutrašnju temperaturu tela, odražavajući spoljašnju temperaturu. Dakle, znojite se, a nakon što vaše telo koristi toplotu da ispari vlagu, počinjete da se hladite, piše The Daily Mail.