OPREZNO S VEŠTAČKIM ZASLAĐIVAČIMA Najnovije istraživanje otkriva da neke zamene za šećer imaju loš uticaj na ljudski organizam
Prema poslednjim podacima, procenjuje se da 2,2 miliona ljudi u Velikoj Britaniji koristi veštačke zaslađivače 4 puta dnevno ili više. Zamene za šećer se takođe nalaze u hiljadama dijetalnih namirnica, poput gaziranih pića, deserta, gotovih jela i kolača, ali i u svakodnevnim proizvodima kao što su pasta za zube i žvakaće gume.
Proizvođači su dugo tvrdili da zamene za šećer nemaju negativan uticaj na zdravlje, ali naučnici ih sada demantuju
Iako su proizvođači dugo tvrdili da nemaju negativan uticaj na ljudsko telo, naučnici sada upozoravaju da neki veštački zaslađivači mogu da promene mikrobiome potrošača menjajući nivo šećera u krvi.
Viši autor studije, profesor Eran Elinav iz Nemačkog nacionalnog centra za rak, rekao je da kod ispitanika koji su konzumirali nenutritivne zaslađivače, identifikovali smo veoma jasne promene u sastavu i funkciji crevnih mikroba i molekula izlučenih u perifernu krv. Čini se da sugeriše da su crevni mikrobi u ljudskom telu prilično osetljivi na svaki od ovih zaslađivača. Otkrili smo da dva zaslađivača, saharin i sukraloza, značajno utiču na toleranciju glukoze kod zdravih odraslih osoba.
Zdravstvene posledice korišćenja zaslađivača kod ljudi ostaju nepoznanica i zahtevaju dodatne i iscrpnije studije
-Zanimljivo je da su promene u mikrobima bile u velikoj korelaciji sa promenama uočenim u glikemijskim odgovorima ljudi – dodao je on.
On očekuje da će efekti zaslađivača varirati od osobe do osobe zbog neverovatno jedinstvenog sastava našeg mikrobioma. –
-Moramo da podignemo svest o činjenici da nenutritivni zaslađivači nisu toliko inertni za ljudsko telo kao što smo prvobitno verovali. Kliničke zdravstvene posledice promena koje mogu izazvati kod ljudi ostaju nepoznate i zahtevaju dodatne, dugoročnije i iscrpnije studije. U međuvremenu, moramo nastaviti da tražimo rešenja da zadovoljimo potrebu za slatkišima, a izbegavamo šećer, koji je očigledno najštetniji za naše metaboličko zdravlje – dodao je profesor Elinav.
Istraživanje je objavljeno u časopisu Cell.