NE PRETERUJTE S UKUSNOM HRANOM Studije pokazuju da pržena hrana ubrzava slabljenje vida
Poznato je da vid slabi sa godinama, a postoje i neke navike u ishrani koje mogu ubrzati ovaj proces. Jedna od njih je jesti velike količine pržene hrane.
Doktor Brajan Vokler, poznat na TikToku po svojim popularnim zdravstvenim savetima, objašnjava za Express.co.uk da su trans-masti, koje se često nalaze u prženoj hrani, povezane sa starenjem.
Visok nivo holesterola povezan sa AMD i dijabetičkom retinopatijom
-Pržena hrana se kuva u trans mastima, što može podići nivo holesterola – rekao je on. On dodaje da je visok nivo holesterola povezan sa AMD i dijabetičkom retinopatijom. Studija objavljena u British Journal of Ophthalmology podržava sugestiju dr Voklera.
Smanjiti unos crvenog i prerađenog mesa, pržene hrane, rafinisanih žitarica i mlečnih proizvoda
Pokazalo se da ljudi koji konzumiraju velike količine crvenog i prerađenog mesa, pržene hrane, rafinisanih žitarica i mlečnih proizvoda sa visokim sadržajem masti imaju tri puta veću verovatnoću da razviju makularnu degeneraciju u kasnoj fazi (AMD). Savet dr Voklera je da pokušate da jedete više voća i povrća punog vitamina C, kao što su agrumi, paradajz i crvena paprika.
Doktor je napomenuo da je hrana sa luteinom i zeaksantinom, poput spanaća, kelja i senfa, takođe povezana sa manjim rizikom od AMD-a. Alternativno, konzumacija specijalnih suplemenata koji sadrže vitamin C takođe može usporiti napredovanje AMD-a.
Starosna degeneracija makule
Oko 600.000 ljudi u Velikoj Britaniji ima AMD, što uzrokuje nepovratan gubitak vida, prema Express.co.uk. stanje ne dovodi do potpunog slepila, ali ozbiljno utiče na vid.
Stanje može uticati na jedno ili oba oka i može se manifestovati na sledeće načine:
-Prave linije vidite kao talasaste ili zakrivljene
-Objekti izgledaju manji nego obično
-Boje izgledaju tamnije
-Halucinacije
Dr Vokler je takođe primetio da je konzumacija jednostavnih ugljenih hidrata, kao što su oni koji se nalaze u belom hlebu i testenini, povezana sa makularnom degeneracijom. Preporučio je da ljudi umesto toga konzumiraju integralne žitarice.
-Jednostavni ugljeni hidrati, poput onih koji se nalaze u belom hlebu i testenini, povezani su sa većom šansom za razvoj makularne degeneracije (AMD) povezane sa starenjem – istakao je on.
Visoki nivoi šećera u krvi su povezani sa pojavom AMD-a
Studije su pokazale da su viši nivoi šećera u krvi takođe povezani sa pojavom AMD-a. To je zato što su viši nivoi šećera u krvi povezani sa većom sklonošću ka zapaljenju.
-Ove vrste ugljenih hidrata se prebrzo svare, što dovodi do porasta nivoa šećera u krvi. Da biste to izbegli, zamenite beli hleb i vrstama testenina od celog zrna pšenice – objasnio je dr Vokler.