MAGNEZIJUM JE NEOPHODAN VAŠEM ORGANIZMU Evo kroz koju hranu možete uvećati unos ovog minerala
Svi ste sigurno čuli za to da je telo važno redovno unositi hranjive materije, a osim vlakana, proteina i zdravih masti, tu su i vitamini i minerali koji nam mogu rešiti neke svakodnevne probleme koje pripisujemo svakodnevici.
Često zanemareni mineral, magnezijum, pomaže kod kontrakcije i opuštanja mišića. Magnezijum je uključen u više od 300 reakcija u telu uključujući apsorpciju i zadržavanja drugih elektrolita, regulaciju glukoze u krvi, funkcija mišića i živaca, sinteze proteina, podršku imunološkom sustavu.
Dnevna vrednost magnezija je 400 miligrama, a čak više od 60 odsto ljudi ne zadovoljava preporučen nivo magnezijuma u ishrani. Neodgovarajući unos magnezija povezan je s brojnim negativnim zdravstvenim ishodima uključujući hipertenziju, kardiovaskularne bolesti, Alchajmerovu bolest i dijabetes tipa II.
Zdravstveni simptomi povezani s niskim unosom magnezija i nedostatkom magnezija, takođe poznati kao hipomagnezijemija, uključuju: osećaj neraspoloženosti, stresa, depresije ili teskobe, razdražljivost i uznemirenost, migrene, gubitak apetita, slabost, umor.
Ako želite više uneti magnezijuma hranom, pripazite na veći unos orašastih plodova te lisnatog zelenog povrća. Malo je namirnica koje se smatraju dobrim izvorima magnezijuma, a među njima su: semenke bundeve, blitva, brazilski orasi, badem i bademov maslac, indijski oraščići.
Većina magnezijuma u povrću dolazi iz tla u kojem se uzgaja. Magnezijum je ključni element u hlorofilu (pigmentu koji biljkama daje zelenu boju), zbog čega je zelje jedna od najboljih namirnica bogatih magnezijumom, što znači da ćete tako i prepoznati hranu bogatu magnezijumom.
Da biste dobili najviše magnezija u povrću, svakako skuvajte zelje. To povećava količinu magnezija koju dobijete po obroku do šest puta. Osim lisnatog povrća, ostalo povrće bogato magnezijem uključuje krompir, brokuli i mrkvu. Magnezijum možete pronaći u voću poput banane i avokada.