ČUVA SRCE I ZGLOBOVE Kako telo reaguje ako samo dva puta nedeljno jedemo ribu
Riba je prepuna vitamina, proteina i sadrži zdrave masti. Čak i manje masne vrste ribe, kao što je bakalar, sadrži omega-3 kiseline koje imaju dokazano blagotvoran uticaj na zdravlje čitavog organizma.
Iako važi za jednu od najzdravijih namirnica, u našoj kulinarskoj kulturi riba je jako malo zastupljena. Stručnjaci preporučuju da bi bilo optimalno jesti ribu 3 puta nedeljno. Najbolje je konzumirati svežu ribu pripremljenu na malo maslinovog ulja, kako biste iskoristili sve prednosti ove namirnice.
Kada se ovako priprema riba, preko nje u organizam unosimo brojne nutritijente koji itekako pozitivno deluju na telo.
Riba i kardiovaskularni sistem
Prema istraživanjima, osobe koje jedu najmanje dvije porcije masne ribe svake nedelje, imaju manji rizik od nastanka srčanog i moždanog udara. Ovo svojstvo se pripisuje već pomenutim omega-3 masnim kiselinama kojima obiluju masnije vrste ribe.
Riba za zdravlje mozga
Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribi takođe pomažu zaštititi zdravlja mozga. Istraživanje sprovedeno u 2020. godini otkrilo je da žene prosečne starosti 70 godina, koje imaju najviši nivo omega- kiselina u organizmu, imaju i veći sadržaj bele mase u mozgu. Inače, bela masa je područje gde su smešteni milioni nervnih ćelija.
Riba pomaže u borbi sa depresijom
Sve je više dokaza da osobe koje imaju viši nivo omega-3 masnih kiselina u krvi su manje sklone depresiji. Osobe koje u mladosti jedu previše prerađene i brze hrane imaju veću verovatnoću za dijagnozu depresije u kasnijem starosnom dobu. Tome u prilog govori činjenica da stanovnici zemalja u kojima je najveća potrošnja ribe po glavi stanovnika, kao što su Japan, Tajvan i Hong Kong, imaju manju stopu depresije.
Riba za kvalitetniji san
Tokom jedne naučne studije otkriveno je da muškarci koji su jeli ribu 3 puta nedeljno, tokom pet mjeseci, imaju kvalitetniji san od muškaraca koji su jeli iste količine proteina iz drugih izvora, kao što je na primer piletina. Osim što pomaže za kvalitetniji san, osobe koje konzumiraju dovoljno ribe bolje funkcionišu tokom dana i više su fokusirani na obavljanje svakodnevnih obaveza.
Riba protiv upale zglobova
Dodavanje ribe u ishranu može pomoći u ublažavanju simptoma bolesti zglobova, dolazuje jedno medicinsko istraživanje. Za potrebe studije, 176 odraslih ispitanika svakodnevno je vodilo dnevnik ishrane. Ispitanici sa reumatoidnim artritisom, koji su jeli ribu najmanje 2 puta nedeljno, imali su manje simptoma (poput otečenih i osetljivih zglobova), u odnosu na ispitanike s istim stanjem koji su jeli ribu jednom mesečno ili ređe.