AKO VOLITE LIGHT NAPITKE Najnovija studija otkriva kako zaslađivači mogu uticati na organizam
Najnovija studija koju je sproveo Medicinski koledž u Viskonsinu otkrila je da dve zamene za šećer mogu uticati na protein u jetri koji pomaže u detoksikaciji organizma. Ove slatke zamene, poznate i kao nenutritivni zaslađivači, mogu negativno uticati na metabolizam nekih lekova, kao što su lekovi za krvni pritisak i antidepresivi.
Istraživanja su otkrila da se ovi skriveni zaslađivači koriste kao aditivi u određenim lekovima i hrani kako bi im dali slatki ukus, bez dodatnih kalorija.
-S obzirom na to da oko 40 odsto Amerikanaca redovno konzumira nenutritivne zaslađivače, važno je razumeti kako oni utiču na telo – rekla je Lora Daner, doktorant na koledžu, u izjavi o novoj studiji.
Rizične grupe moraju biti oprezne
U stvari, mnogi ljudi ne shvataju da se ovi zaslađivači nalaze u light verzijama jogurta i u grickalicama bez šećera, pa čak i u neprehrambenim proizvodima kao što su tečni lekovi i određena kozmetika – objašnjava doktorant Dener.
Studija je ispitivala supstance kao što su nenutritivni zaslađivači, acesulfam kalijum i sukraloza, da bi se utvrdilo kako se razlažu u jetri. Naučnici su primetili da acesulfam kalijum i sukraloza ometaju proces u telu koji se zove P-glikoprotein (PGP).
PGP izbacuje toksine iz ćelija i pomaže u transportu lekova, stranih supstanci i čišćenju lekova iz tela. Studija je takođe otkrila da ovi lažni zaslađivači revitalizuju aktivnost u telu i vezuju se za PGP.
Ovo može izazvati probleme sa transportom drugih lekova kroz sistem i može ostaviti nekoliko lekova zarobljenih u ćelijama, što na kraju može dovesti do akumulacije toksina u jetri.
Ako buduća istraživanja potvrde da nenutritivni zaslađivači ometaju proces detoksikacije organizma, bilo bi važno proučiti moguće interakcije i odrediti bezbedne nivoe potrošnje za rizične grupe, zaključili su istraživači.