BRZO ŽIVIMO, U LETU SE HRANIMO I JOŠ BRŽE UMIREMO Dve studije koje pokazuju veliku štetnost industrijski prerađene hrane
Potrošnja velikih količina prerađene hrane značajno povećava rizik od raka debelog creva kod muškaraca i može dovesti do srčanih oboljenja i rane smrti i kod muškaraca i kod žena, pokazuju dve nove velike studije sprovedene u Sjedinjenim Državama i Italiji.
Prerađena hrana uključuje prethodno upakovane supe, sosove, smrznute pice, gotova jela i hranu kao što su viršle, kobasice, pomfrit, gazirana pića, kolačići i kolači iz prodavnice, slatkiši, krofne, sladoled i još mnogo toga.
-Bukvalno stotine studija povezuju prerađenu hranu sa gojaznošću, rakom, kardiovaskularnim oboljenjima i ranom smrtnošću – rekla je nutricionista Marion Nestle sa Univerziteta u Njujorku, preosi CNN.
Veći rizik od raka
Studija Udruženje konzumenata visoko prerađene hrane sa rizikom od raka debelog creva među muškarcima i ženama: rezultati tri američke studije studije, ispitale su ishranu više od 200.000 muškaraca i žena do 28 godina i otkrili vezu između prerađene hrane i raka debelog creva. Međutim, ovaj odnos je zabeležen samo kod muških subjekata, ne i kod žena.
Prerađenog mesa; kao što su šunka, slanina, salama, viršle i goveđe meso, dugo se povezivalo sa većim rizikom od raka creva i kod muškaraca i kod žena. Međutim, nova istraživanja su pokazala da na mogući razvoj ove bolesti donekle utiču sve vrste ultraprerađene hrane.
-Otkrili smo da muškarci koji su konzumirali najviše prerađene hrane imaju 29% veći rizik od razvoja kolorektalnog raka u poređenju sa onima koji su jeli najmanje – rekla je stručnjak za rak Fang Fang Zang sa Univerziteta Tafts u Bostonu.
Manji problem za žene
Ali zašto nova studija nije pokazala isto povećanje rizika kod žena?
-Za sada ne znamo u potpunosti razloge za takvu razliku na osnovu pola, ali može biti da gojaznost, polni hormoni i metabolički hormoni igraju drugačiju ulogu kod muškaraca u odnosu na žene – rekla je Zang.
-Moguće je da žene biraju ‘zdraviju’ ultra-prerađenu hranu – rekla je gastroenterolog Robin Mendelson iz Memorijalnog centra za rak Sloun-Ketering u Njujorku.
Studija je čak otkrila da je povećana potrošnja prerađene mlečne hrane, kao što je jogurt, povezana sa manjim rizikom od raka debelog creva kod žena, rekla je Zang.
-Neke prerađene namirnice su zdravije, kao što su integralne žitarice sa malo ili bez dodatog šećera, jogurt i mlečni proizvodi – objasnila je ona.
Ona je dodala da su žene imale veći rizik od raka debelog creva ako su konzumirale više gotovih ili podgrejanih jela kao što je pica. Međutim, muškarci su imali veći rizik ako su jeli mnogo mesa, živine ili gotovih morskih plodova i slatkih pića.
Povezanost sa ranom smrtnošću
U zajedničkoj studiji Udruženja nutritivnog profila hrane prema sastojcima istaknutim na etiketi Nutri-Scor-a na prednjoj strani pakovanja visoko prerađene hrane naučnici su deset godina pratili više od 22.000 ljudi u regionu Molize u Italiji. Analiza objavljena u časopisu BMJ uporedila je ulogu hrane siromašne hranljivim materijama, kao što je hrana sa visokim sadržajem šećera i zasićenih masti, sa prerađenom hranom u razvoju hroničnih bolesti i ranoj smrti.
Stručnjaci su otkrili da obe vrste ishrane nezavisno povećavaju rizik od rane smrti, posebno od kardiovaskularnih bolesti. Međutim, kada su istraživači analizirali obe vrste hrane da vide koja je najviše doprinela, otkrili su da je ultra-obrađena hrana najvažnija u definisanju rizika od smrtnosti.
Zašto je prerađena hrana nezdrava?
Zašto je ultra-obrađena hrana toliko loša za nas?
-Prvo, ovo su industrijske formulacije spremne za jelo ili zagrevanje koje se prave od sastojaka ekstrahovanih iz hrane ili sintetizovanih u laboratorijama, sa malo ili nimalo sirovih sastojaka – rekla je Zang.
Ova vrsta prerađene hrane često ima visok udeo dodatog šećera i soli, nizak udeo dijetetskih vlakana i puna je hemijskih aditiva; kao što su veštačke boje, arome ili stabilizatori.
-Iako neka prerađena hrana može biti zdravija, mi ipak preporučujemo da se u potpunosti klonite ultra-prerađene hrane i da se fokusirate na zdravu i neprerađenu hranu, kao što su voće, povrće, mahunarke – kazala je Mendelson.
2019. godine, američki nacionalni instituti za zdravlje (NIH) objavili su rezultate kontrolisanog kliničkog ispitivanja upoređujući prerađenu i neprerađenu ishranu. Naučnici su otkrili da su oni koji su na ultra-obrađenoj ishrani jeli brže i unosili 500 kalorija više dnevno od ljudi koji su jeli neprerađenu hranu.
-Očigledno postoji nešto u ultra-prerađenoj hrani zbog čega ljudi jedu više od toga. Efekti prerađene hrane su prilično jasni, ali razlozi iza njih nisu. Bilo bi lepo znati zašto se to dešava, ali dok ne saznamo, najbolje je jesti ultra-prerađenu hranu u što manjim količinama – rekla je Nestle.