VRUĆINA ĆE PROĆI, A PROBLEMI OSTATI Poskupljenje svinjetine je neminovno – jer, uzgajivači svinja će imati problema i kad prođe leto
Svinjarstvo u Srbiji, već godinama unazad, ima obilje problema. To je još očiglednije tokom vrelih letenjih meseci, jer svinje, prema rečima stručnjaka, najteže od svih domaćih životinja podnose vrućinu i sušu.
Prema rečima Nenada Budimovića, sekretara Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije, činjenica je da vrućina smeta svinjama. Međutim, kako kaže, vrućina će proći, a drugi nagomilani problemi će ostati.
Samo je još kriza falila
– Problemi u proizvodnji svinja su kod nas veoma izraženi, a sada su samo kulinirali sa dolaskom ekonomske krize. Dakle, sve što već postoji je dodatno zakomplikovano – stiglo je i poskupljenje energenata, zatim kukuruza, koji je ključan za prehranu, kao i nemogućnost izvoza – objašnjava Budimović.
Naš sagovornik napominje da mi praktično ne izvozimo svinjsko meso, a i tržište ka Rusiji, koje je nekad postojalo, u međuvremenu je zatvoreno, jer su oni postali samooodrživi (proizvode dovoljno sami za sebe).
Uprkos tome što je sada dobar trenutak za proizvodnju, s obzirom na to da postoji globalni problem nestašice hrane, teško je, zbog cene održavanja, uzgajati svinje. Naš sagovornik procenjuje da je u datoj situaciji poskupljenje mesa neminovno, iako on sam, jasno, nije pristalica poskupljenja.
– Naravno, treba imati na umu potrošača, kojem je i poskupljenje od 50 dinara puno, razumljivo. Ako jedna srpska porodica jede kilo mesa dnevno, to je na mesečnom nivou 1.500 dinara i na sve ostalo, nije malo – govori Budimović.
Jeftinije je uvoziti
Mnoge čudi i to što Srbija ne izvozi svinjetinu. U principu, vrlo je jednostavno: ne proizvodimo ga dovoljno. Naša zemlja trenutno pokriva oko 90 odsto svojih potreba, a ostalo mora da uveze. Pri tom, iz Evrope je moguće nabaviti određen deo svinje, primera radi, plećku. Dok u Srbiji klaničari nabavljaju tovljenike po visokoj ceni, a pitanje je koliko mogu da upotrebe manje vredne delove životinje. Tako da, kad se sve sabere, jeftinije je uvesti meso.
Budimović kaže da vrućina poseban stres za organizam svinje, pogotovo onima koje su u tovu. A na veoma visokom temperaturama, ni ventilacija u svinjcima ne pomaže.
Međutim, kad dođe jesen, te muke će biti kao rukom odnesene. A ostaće činjenica da svinjarstvo u Srbiji i dalje nije isplativ posao, pa otuda i uporan pad u broju grla. Prema Budimoviću, godišnje se uzgoji oko 2,8 miliona svinja u Srbiji, i davno je bilo (ima tome možda i dve decenije) kada je ta brojka dostizala 3,8, a nekad i 4,2 miliona grla.