VEGANSKI KAVIJAR S BALKANA Naziv ovog čuvenog namaza je turskog porekla, a omiljeni je prilog uz svako jelo
Šta je humus u arapskom svetu, ajvar je na Balkanu, objašnjava autor Bi-Bi-Si-jevog članka Ajvar: Veganski ‘kavijar’ Balkana. Ako ste se pitali kako je nastala reč kavijar, odgovor je vrlo jednostavan.
Kako ona sama govori, ajvar potiče od turske reči havyar, što znači kavijar. Prema nekim teorijama, ime je dobio po tome što su paprika i ulje bili prilično skupa hrana u Beogradu tokom 19. veka, pa su vlasnici kafana na jelovnicima nazivali ajvar – kavijar.
-Danas su ove namirnice, kaže autor članka, veoma pristupačne. Zbog toga, nismo sigurni koliko možemo da se složimo s njom u poslednjih nekoliko meseci. Iako se i dalje vodi rasprava o tome čiji je ajvar originalno jelo, jedno im je svima zajedničko – uvek ga svi prave u kasnu jesen, u septembru ili oktobru – kaže Lidija.
Ako prošle godine niste napravili zalihe, a sada jedete onu koju ste kupili, ne propustite ovu jesen da napravite teglu ovog ukusnog namaza od paprike koji se na Balkanu jede uz svaki obrok. Od doručka do večere. Bez izuzetka. Prijatno vam bilo!