UOPŠTE SE NE ZNOJE Sve se muče na vrućini, ali ovim domaćim životinjama je najteže
Dugotrajna vrućina, a posebno toplotni talasi negativno utiču na sav živi svet, a kada je reč o stoci, posebno na svinje, čiji se rast pritom usporava. One su osetljivije čak i od goveda, a optimalna temperatura vazduha zavisi od njihove starosti. Na primer, ona za svinje za klanje iznosi 18 do 22°C, a gornja kritična tačka je 27°C. Sve iznad toga usporava njihov rast.
Što su starije, vole hladnije. Krmače teško podnose vrućine, pa ako temperature pređu 36°C, trebalo bi ih prskati vodom.
Znate onu uzrečicu – znojiti se kao svinja. Ona je potpuno netačna, budući da ove životinje nemaju funkcionalne znojne žlezde, što znači da se ne mogu rashladiti znojenjem. Pored toga, imaju relativno mala pluća u odnosu na veličinu tela što im otežava uklanjanje viška unutrašnje toplote, piše Agroklub.rs.
One učinak toplotnog stresa pokušavaju da smanje pomoću dve metode – širenjem toplote te smanjenjem njene proizvodnje. Širiće je tako što će se pruže na hladan pod, ako su napolju na zemlju, potražiti kakvu blatnu kaljugu ili pak valjaju u urinu i fecesu dok će je pokušati smanjiti tako što će manje jesti, navodi dr Fil Bojd za pig-world.
Loši uslovi osim do navedenih problema mogu dovesti do oštećenja zida creva i negativno uticati na njihov imunitet.
Prvo je obezbediti dovoljno prostora po jedinki kako bi ona mogla da se hladi rasipanjem toplote. To znači da ima što više mesta da se ispruži, valja, okrene i slično.
Vrsta poda je takođe važna. Kao prvi najbolji navodi se rešetkasti pod koji omogućava oticanje mokraće, ali i izmeta. Kao drugi najbolji je čvrsti pod, a onda stelja od slame.
Ventilacija je, ako imate te mogućnosti, veliki faktor koji doprinosi rashlađivanju i zdravlju svinja. Kako se klima menja, biće potrebno modifikovati ventilatore tako da u letnjim mesecima vazduh bude usmeren baš na životinje. Da bi bila funkcionalna, važno je redovno je održavati. Dakle, prljave rešetke i lopatice mogu da smanje efikasnost za 30 odsto. Proverite da remen ventilatora ne proklizava jer se tako smanjuje broj obrtaja u minuti.
Uz uobičajene postoje i uređaji koji osim što hlade raspršuju vodu te tako smanjuju temperaturu vazduha.
Podrazumeva se da će svinje imati pristup svežoj, pitkoj vodi. Ali, redovno pregledavajte njen protok po pojilici. Idealna temperatura vode bi trebalo da bude hlađena na 10°C što je, istina, vrlo teško postići.
Kada je reč o hranjenju, bez obzira na sve mere, sigurno će doći do perioda kada životinje neće imati apetit. Stoga je važno hraniti ih u hladnijem razdoblju dana, rano ujutro, najviše do 10 sati ili kasnije popodne, predveče, najranije od 16 sati.