UNOSAN BIZNIS Porodica sadi dve vrste povrća, svake dve nedelje
Brokoli i karfiol su dve namirnice koje ljudi koriste zbog hranljivih sastojaka i traže se tokom cele godine, pa se nameću u kao unosan biznis. Neophodno je više setvi godišnje da bi se takva potražnja podmirila, a porodica Tiri kod Zrenjanina ih gaji na pet hektara. Posla ima, a zarada je i više nego dobra.
Porodica Tiri u Lukinom Selu na jednom mestu ima i po dve setve, a od maja, kada stiže prvi rod karfiola i brokolija, pa do kasne jeseni, rade oko ovih poljprivrednih kultura svakodnevno.
– Uglavnom mi sadimo po turama. Uvek 10 hiljada komada karfiola i 10 hiljada brokolija. Sad na proleće imali smo malo veću količinu, ali uglavnom svake dve nedelje sadimo. Čim nam siđe jedna tura, stiže i druga tura. Uvek imamo konstantno – kaže Nevena Tiri.
I pored svih padavina u maju i junu, to nije dovoljno za ove namirnice i moraju se dodatno navodnjavati. Nevena objašnjava da je to zbog toga što njihovi koreni nisu duboki, a vlaga od padavina ostaje u nižem sloju zemlje. Dakle, unosan biznis, ali zaista ima puno posla.
– Ima dovoljno vode u kanalu i u bunarima. Mi smo okruženi vodama pa imamo sreće – kaže Nevena.
Tržište je u Beogradu, a isporuke tri puta nedeljno. Svako odlaganje berbe umanjuje kvalitet.
– Moraš stalno da si u njemu, da stalno pratiš biljke, a pogotovo leti. Još na jesen je lakše proizvesti, ima kiša i temperatura je idealna – navodi Nevena Tiri.
Zahvaljujući ovakvom načinu rada u poljoprivredi, gazdinstvo Tiri ima posla za šest radnika koje angažuju i u zimskim mesecima kada u plastenicima pripremaju rasad brokolija i karfiola.
Za najnovije biznis vesti iz Srbije i sveta, pratite nas na našoj Instagram stranici.