PREKOMERNA UPOTREBA PESTICIDA Povećanje kontaminacije svežeg voća u Evropi za čak 53 odsto – u poslednjoj deceniji
Količina svežeg voća u prodaji u Evropi koje je kontaminirano najopasnijim pesticidima dramatično se povećala, za čak 53 odsto tokom protekle decenije, pokazuju podaci devetogodišnjeg istraživanja državne agencije Akcijska mreža Evrope za pesticide (PAN).
U poslednjih deset godina, u Evropi je kontaminiranost voća pesticidima porasla za 53 odsto
Analizom je utvrđeno da trećina jabuka i polovina svih kupina stavljenih u prodaju sadrže ostatke najtoksičnijih kategorija pesticida, od kojih se neki povezuju sa izazivanjen kancera, srčanih oboljenja i deformitetima pri rođenju.
Procenat ostataka pesticida na plodovima kivija porastao je sa 4,0 odsto u 2011. godini na 32 procenta u 2019, a kontaminacija trešanja se takođe više nego udvostručila sa 22 na 50 odsto u istom vremenskom periodu.
Sve u svemu, analiza skoro 100.000 uzoraka domaćeg voća u Evropi otkrila je da je kontaminiranost najopasnijim pesticidima skočila za 53 procenta tokom devet godina, izveštava Gardian.
Istraživanje nije uključilo britanske proizvode ali se navodi da Ujedinjeno Kraljevstvo svake godine uvozi preko 3,2 miliona tona svežeg voća i povrća iz Evropske unije, čime podmiruje oko 40 odsto domaće potražnje.
Prema analizi – najzagađenije su bile kupine i breskve, a od povrća celer u listu
-Potrošači su sada u užasnoj poziciji. Savetuje im se da jedu sveže voće, a pri tome je većina kontaminirana najotrovnijim ostacima pesticida koji se povezuju s ozbiljnim zdravstvenim problemima. Jasno nam je da vlade ne sprečavaju korišćenje ovih pesticida, šta god da zakon kaže. Previše se plaše poljoprivrednog lobija, koji se oslanja na moćne hemikalije i propali poljoprivredni model – izjavila je portparolka PAN Evrope Salome Rojnel.
Istraživanje je pokazalo da je 87 procenata krušaka u Belgiji i 85 odsto u Portugaliji bilo kontaminirano najmanje jednim toksičnim pesticidom.
Najzagađenije uzorkovano voće bile su kupine (51 procenata), breskve (45 odsto), jagode (38 procenata), trešnje (35 odsto) i kajsije (35 procenata).
Od povrća su najkontaminirajini proizvodi bili celer u listu (50 odsto), koren celera (45 procenata) i kelj (31 odsto).