Tatjana je posle 30 godina rada dobila otkaz – pronašla je recept star skoro ceo vek i napravila čudo
Gubitak posla, pogotovo posle decenija rada u firmi, je veoma teška i stresna situacija. Ipak, ne mora sve da bude tako crno, a o tome može da posvedoči i Tatjana Nikolić – Pantović, žena koja je osmislila „Keka ratluk“, jedinstvenu poslasticu od koje je napravila sopstveni biznis.
Prema Tatjaninim rečima, ideja se rodila pre oko šest godina kada je postala tehnološki višak nakon 30 godina rada. Odlučila je da po starom receptu iz 1936. godine, napravi ratluk od maline. I to ne bilo koje.
– Moj brend sed pravi isključivo od malina iz Arilja, one su zaista specifične i posebne, a i zna se – kad se pomene malina, ljudi odmah pomisle na Srbiju – kaže Tajtana za Bizportal.
Naravno, bez kreativnosti nema pravog brenda, a u tome su joj pomogli sin Đorđe i ćerka Jovana. Đorđe je smislio naziv „Keka“ iz mudrog razloga – piše se isto i na ćirilici i na latinici. A Jovana je nacrtala sada već prepoznatljivu baku sa pakovanja ukusnih Tatjaninih ratluka.
Poseban ukus ratluka privukao je pažnju mušterija, pa se posao vremenom proširio, a poslasticu je moguće kupiti u prodavnicama zdrave hrane, a i probati na Skadariji, gde u nekim restoranima služe Tatjanin ratluk uz kafu.
Njen proizvod prepoznali su i u žiriju sajmova i festivala hrane, pa je „Keka ratluk“ dobio i nekoliko prestižnih nagrada, među kojima je i ona sa Novosadskog sajma iz 2019. godina, „Najbolja žena u biznisu“, koju je Tatjana dobila za očuvanje tradicije starih zanata.
Tatjana napominje da se ljudi ponekad žale na cenu njenog ratluka, ali ističe da se svaki pravi ručno i isključivo od najkvalitetnijih, pažljivo probranih malina.
– Primetila sam da su se pojavile neke kopije mog ratluka, ali neka ih. Jer, mogu da me kopiraju, ali ne mogu da ga naprave kao ja – s ponosom kaže Tatjana.
Naša sagovornica ulaže puno truda u svoj proizvod, i napominje i da je malim proizvođačima poput nje veoma teško, pogotovo u aktuelnoj situaciji inflacije i skupoće, a teško si pregurali i period pandemije koronavirusa.
Kekin ratluk je bez veštačkih boja i arome i, kao što rekosmo, ručno se pravi – kuva, meša a zatim se izliva u stare kalupe i seče. Kako su ranije pisali mediji, novitet u ovom ratluku je što je, pored šećera, vode, kukuruznog skroba i limunske kiseline, Tatjana dodala liofilizovanu malinu iz Arilja. Reč je o procesu u kojem se voće prvo zamrzava na temperaturi od -50 do -60 stepeni Celzijusa, a zatim se suši, odnosno vlaga se uklanja pomoću vakumskog sistema u komori. Iako je oko 90 odsto vode iz nje isušeno, malina zadržava sva svojstva.
I tako je jedan stari recept, verovatno osuđen na zaborav, uspeo da preživi. Ili preciznije, stari recept za čuveni slatkiš, ali sa posebnim i novim Tatjaninim pristupom.
Inače, ratluk se isključivo čuva na sobnoj temperaturi, nikako ne ide u frižider. I tako može da traje godinu dana, mada se mnogo brže pojede.
Za najnovije biznis vesti iz Srbije i sveta, pratite nas na našoj Instagram stranici.