PRAVO BLAGO IZ SRPSKIH ŠUMA Samo 50 grama ove pečurke košta 1.200 dinara, a potraga za njima nije uopšte laka
BizPortal | 12:24 | 29.04.22 Biz info
Sezona "lova" je počela.
Ne samo da je veoma ukusna vrsta pečurke, smrčak je i izuzetno zdrav.
Bogat je antioksidantima, vlaknima, poboljšava rad jetre i blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem.
Ova gljiva raste od aprila do juna u niskoj travi i proređenim šumama, ali sušena može da se kupi u dobro opremljenim marketima.
Otkupljuju ga svežeg ili sušenog, a cena mu je pet puta veća od, na primer vrganja – kilogram smrčka košta i više od 100 evra.
50 grama ove vrste gljive košta 1,200 dinara u proseku, Više od 10 kilograma sirovog smrčka je neophodno kako biste dobili kilogram suvog smrčka, a potraga za njim uopšte nije laka.
Naravno, u Evropi ga plaćaju duplo skuplje i sve više kupaca, koje zanima pre svega suvi smrčak, stiže odatle.