HRVATIMA SMETA SRPSKA RAKIJA Nazivaju je „gastarbajterskim pićem“, a od naše šljivovice prave svoju
Hrvatski ugostitelji sudeći po komentarima izgleda ne mogu da se pomire sa činjenicom da Srbija ima jednu od najboljih rakija na svetu, i da smo samim tim zasluženo postali najveći izvoznik tog alkoholnog pića na svetu.
I pored toga što su njihovi proizvođači rakije nezadovoljni uslovima koje im država daje, kao i malim profitom od prodaje svojih proizvoda, stižu i da srpsku rakiju nazivaju „gastarbajterskim jeftinim pićem“.
U takvoj situaciji nameće se pitanje zašto bi onda iko kupovao nešto što je lošeg kvaliteta, tačnije zašto onda Hrvati uvoze srpsku rakiju ukoliko im ne odgovara?
Razgovarali smo sa Markom Aleksićem, vlasnikom destilerije „Aleksić prvi – Gružanska nit“, koji je u startu odbacio komšijsku tvrdnju da naša rakija nije kvaliteno piće.
– To je jednostavno nemoguće, znate kako kažu, najsavršenije jako alkoholno piće jeste francuski konjak, i to je nesporno, a odmah posle toga ide srpska šljivovica. Posle srpske šljivovice ide velika praznina, pa sva ostala alkoholna pića – rekao je stručnjak za Bizportal, taman, kako je rekao, u pauzi dok se pekla rakija na njegovom imanju.
S tim da je srpska šljivovica zasluženo upisana na Uneskovoj reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, postoji i nešto što je više od problema koji se zove konkurencija.
Prema rečima sagovornika, takvo ponašanje hrvatskih ugostitelja, i taj ružan manir može da bude puka zavist i ljubomora na kvalitet i status našeg proizvoda.
– Ukoliko ipak sklonimo na stranu sve to, i uzmemo samo konkurenciju kao razlog, činjenica je da oni nikako ne mogu da nam budu konkurencija, jer najsavršenije podneblje za proizvodnju voćne rakije, odnosno za rakiju od šljive je u Srbiji, u Šumadiji – dodao je Aleksić.
Srpska rakija „jeftino gastarbajtersko piće“ – priča koja pada u vodu
Aleksić je objasnio da tvrdnje koje stižu iz komšiluka ne mogu nikako da budu tačne, kao i da ne bi uvozili našu rakiju u velikoj količini da nije najbolja.
– Da je srpska rakija toliko loša kao što govore, ne bi je čak ni masovno kupovali kod nas, a kamoli da redovno bude na njihovoj listi proizvoda za uvoz. Ono što je sigurno jeste činjenica da hrvatski proizvođači srpsku rakiju od šljive koriste kao bazu da bi od toga napravili njihovu rakiju. Zato je i Srbija najveći izvoznik rakije od šljive u svetu, zbog dobrog kvaliteta – rekao je Marko Aleksić.
On dodaje da rakiju izvoze i Bugari, Slovenci, Česi, Nemci, Poljaci, ali da nijedna rakija ne može da se poredi sa našom rakijom po kvalitetu. U prilog tome svedoči procena da je ukupna proizvodnja rakije u Srbiji, za tržište i sopstvene potrebe, oko 55 miliona litara godišnje, da je od toga čak 40 miliona litara šljivovice, i da se godišnje izveze više od 10 miliona evra u ovom alkoholnom piću.
Kao i za svaki drugi poizvod koji jedna država uvozi važna je analiza i kontrola kvaliteta.
– Svida na svetu, tako i kod nas, postoje proizvođači koji ne rade svoj posao kako treba. Upravo zato je važno da se prilikom kupovine i uvoza uradi kontrola kvaliteta, odnosno analiza koja bi pokazala da li je proizvod dobar ili ne, jer samo na taj način može da se utvrdi da li je neko hteo da prevari tržište i same kupce – objašnjava sagovornik.
Aleksić zaključuje da, ako je cela procedura proizvodnje rakije urađena po svim normama, i ako je destilator šljive dobar, onda sigurno nema prostora za lažne navode oko kvaliteta srpske rakije.
Za najnovije biznis vesti iz Srbije i sveta, pratite nas na našoj Instagram stranici.